Iohannis, despre decuplarea de Bulgaria pentru Schengen: Se discută mai degrabă informal diferite variante. Varianta cea mai bună e să intrăm împreună

Iohannis, despre decuplarea de Bulgaria pentru Schengen: Se discută mai degrabă informal diferite variante. Varianta cea mai bună e să intrăm împreună

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că „mai degrabă informal” se discută despre varianta decuplării de Bulgaria pentru aderarea la spațiul Schengen, însă a subliniat faptul că „de departe cea mai bună variantă” este ca România și Bulgaria să intre împreună.

Președintele României, Klaus Iohannis FOTO Presidency

Negocierile pentru aderarea României la spațiul Schengen continuă și nu continuă la un nivel mic, ci toți suntem foarte implicați, toți căutăm să convingem în special partea austriacă, care e foarte reticentă în continuare. Se continuă pe toate planurile și evident se discută mai degrabă informal și diferite variante de cum se poate continua”, a declarat președintele României.

Nu e complicat de văzut că există puține variante: ori intră România și Bulgaria împreună, ori nu intră nici România nici Bulgaria, ori intră doar una dintre ele. Sunt variante teoretice și de departe cea mai bună variantă e ca România și Bulgaria să intre împreună și spre asta converg toate negocierile”, a completat Klaus Iohannis.

Precizările lui Iohannis vin în contextul în care premierul Marcel Ciolacu a declarat că România ar putea să ia în considerare decuplarea de Bulgaria pentru aderarea la spațiul Schengen, firmație făcută pentru Bloomberg.

„Premierul român a declarat că Bucureștiul ar putea, de asemenea, să ia în considerare posibilitatea de a separa candidatura sa la Schengen de efortul Bulgariei, în cazul în care negocierile duc la un rezultat mai bun”, potrivit Bloomberg.

Reanalizarea candidaturii României

Marcel Ciolacu a amintit că România, împreună cu ceilalți lideri NATO și UE, a contribuit la ajutorul față de Ucraina. „România este cea care a suportat cea mai mare parte a tranzitului exporturilor ucrainene. Este o necesitate ca Europa să aibă România și Bulgaria în Schengen”, a transmis Ciolacu. În plus, controalele la frontieră au cauzat pierderi de milioane de euro și zile de așteptare pentru camioanele care transportau cereale și provizii militare pentru statul vecin.

Premierul a declarat că va solicita guvernului spaniol, care deține președinția semestrială rotativă a UE, să organizeze o reuniune extraordinară a Consiliului JAI în decembrie pentru a reanaliza candidatura României la Schengen. Reuniunea va avea loc după alegerile din Țările de Jos de pe 22 noiembrie, când calculele politice s-ar putea schimba.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?