Iohannis, după discursul lui Putin: România reiterează apelul către Rusia să oprească agresiunea împotriva Ucrainei

Iohannis, după discursul lui Putin: România reiterează apelul către Rusia să oprească agresiunea împotriva Ucrainei

Președintele României condamnă anunțul președintelui Putin cu privire la mobilizarea parțială a armatei Federației Ruse și la desfășurarea referendumurilor în Donbas, Herson și Zaporojie.

Iohannis condamnă anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială FOTO: Presidency

Klaus Iohannis reiterează apelul României către Rusia privind oprirea agresiunilor ilegale ale armatei ruse în Ucraina.

„România condamnă ferm anunțul președintelui Putin privind următorii pași ai Rusiei care continuă escaladarea războiului ilegal împotriva Ucrainei. România reiterează apelul către Rusia de a înceta imediat această agresiune împotriva Ucrainei și retragerea complet a forțelor armate” , a precizat Klaus Iohannis într-un mesaj pe Twitter.

Romania?? strongly condemns President Putin's announcement about Russia's next steps towards further escalation of its illegal war against Ukraine??. Romania reiterates its call for RU to stop immediately its aggression against UA and to fully withdraw all its armed forces.

— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) September 21, 2022

Reacția premierul României după discursul lui Putin

Premierul Nicolae Ciucă a precizat că a luat act de declarațiile de mobilizare parțială anunțate de Vladimir Putin, iar România va analiza situația împreună cu partenerii din NATO.

Azi este Ziua Internațională a Păcii și, în loc să o celebrăm cum se cuvine, din păcate în această dimineață am luat act de declarațiile președintelui Putin, am luat act cu îngrijorare referitoare la mobilizarea parțială a armatei Federației Ruse și la desfășurarea așa-ziselor referendumuri în Donbas, Herson și Zaporojie. Ne menținem atitudinea echilibrată și vom continua să analizăm cu calm evoluția situației, împreună cu aliații noștri din NATO și partenerii din UE Îmi exprim totodată speranța ca situația în zona de conflict să nu escaladeze” a precizat Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de Guvern.

Mobilizare parțială în Rusia

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunțat o mobilizare partială în țară, într-un mesaj video înregistrat din 20 septembrie. Acesta a susținut că „Vestul vrea să distrugă țara”, iar scopul Rusiei este de a elibera de neonaziști Donbasul și teritoriile Herson, Zaporojie. „Politica intimidării împotriva rușilor devine tot mai mare”, a mai spus liderul de la Kremlin.

„Mereu auzim amenințări la adresa poporului nostru. Vorbim acum de un șantaj nuclear cu Zaporojie. Nu putem permitem astfel de tratamente. Le amintim că avem arme de distrugere. Vom folosi toate mijlocele pentru a ne apăra. Rusia trebuie să-și apere suveranitatea cu toate mijlocele pe care le avem.“ , a precizat Vladimir Putin.

Președintele Rusiei a precizat că decretul privind mobilizarea parțială a fost semnat, iar toți cetățenii care vor fi mobilizați vor avea statut de forță armată deplină.

Decretul a fost deja semnat, mobilizarea parțială începe astăzi. Toți cetățenii care vor fi mobilizați vor avea statut de forță armată deplină. Doar cei care sunt în rezervă vor fi înrolați. Ei vor fi antrenați suplimentar, având în vedere că e o operațiune specială. NATO a discutat să se folosească de armele nucleare împotriva Rusiei. Avem și noi arme. Vom folosi toate mijloacele pentru a ne apăra. Occidentul a șantajat Rusia, dar Rusia are multe arme cu care să răspundă. Vom folosi toate resursele pe care le avem pentru a ne apăra poporul. Ministerul apărării a fost instruit de către mine să definească statul legal al acestor unități și al republicilor Lugansk și Donețk.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani