Iohannis, felicitări pentru noul preşedinte al Cehiei. Câștigătorul alegerilor, un general în rezervă

Iohannis, felicitări pentru noul preşedinte al Cehiei. Câștigătorul alegerilor, un general în rezervă

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis felicitări noului preşedinte al Cehiei, Petr Pavel, anunțând că așteaptă să lucreze împreună pentru întărirea relațiilor bilaterale.

Președintele l-a felicitat pe Petr Pavel pentru câștigarea alegerilor FOTO Arhivă

„Felicitări preşedintelui nou ales al Republici Cehe, Petr Pavel. Aştept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a întări relaţiile bilaterale şi pentru a ne coordona îndeaproape în cadrul UE şi al NATO", a scris președintele Klaus Iohannis, sâmbătă, pe Twitter.

Alegeri prezidențiale în Cehia

Generalul în rezervă Petr Pavel a câștigat alegerile prezidențiale din Cehia , în fața fostului premier Andrej Babis, fiind creditat cu 56% din voturi după numărarea a 75% din buletinele de vot.

Rivalul său, fostul premier Andrej Babis, a obţinut 44% din voturi, potrivit rezultatelor deocamdată preliminare publicate pe site-ul Oficiului de Statistică al Cehiei.

Petr Pavel, un general în rezervă în vârstă de 61 de ani care a ocupat o funcţie înaltă în cadrul NATO, s-a prezentat în alegeri drept candidat independent şi a beneficiat de sprijinul guvernului de centru-dreapta.

În primul tur, în care au concurat opt candidaţi, Pavel îl devansase pe Babis, obţinând 35,4% din sufragii, cu 0,4% mai mult față de contracandidatul său. El a beneficiat între timp de susținerea unora dintre concurenţii eliminaţi în primul tur.

Campanie cu dezinformări și amenințări cu moartea

Campania între cele două tururi ale scrutinului a fost aspră, cu un val de dezinformări care l-au avut drept ţintă pe Pavel şi ameninţări cu moartea la adresa lui Babis şi a familiei sale.

Petr Pavel îl va înlocui pe Milos Zeman, un politician controversat care a întreținut legături strânse cu Moscova înainte de lansarea invaziei ruse din Ucraina. Noul președinte este pro-occidental și susține ajutorul militar pentru Ucraina, precum și adoptarea monedei euro. Pe de altă parte, fostul premier Andrej Babis are legături mai strânse cu Viktor Orban și se declară împotriva unui ajutor militar mai mare pentru Ucraina.

Provocare pentru câștigător

Câştigătorul va trebui să se confrunte cu inflaţia record şi deficitele exorbitante ale finanţelor publice din cauza războiului din Ucraina, în timp ce Republica Cehă tocmai şi-a încheiat preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. În mandatul său, Zeman a exercitat o influenţă mai mare decât cea rezervată în mod obişnuit unui şef de stat ceh, notează Agerpres.

Deşi atribuţiile sale sunt în cea mai mare parte protocolare, preşedintele este cel care numeşte guvernul, desemnează guvernatorul Băncii Centrale şi judecătorii Curţii Constituţionale, şi îşi asumă funcţia de comandant şef al armatei . Funcția de președinte nu are autoritate executivă. Viitorul preşedinte va fi cel de-al patrulea al Republicii Cehe, după „divorţul de catifea” de Slovacia în 1993.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...