Iohannis: Legile justiției care au ieșit acum din Parlament sunt bune

Iohannis: Legile justiției care au ieșit acum din Parlament sunt bune

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că noile legi ale justiţiei care au fost adoptate recent de Parlament sunt bune şi a arătat că le va promulga dacă vor trece de Curtea Constituţională a României (CCR).

Iohannis susține că va adopta legile justiției, dacă vor trece de CCR FOTO: Profimedia

"MCV ţine foarte mult de felul cum vor fi evaluate noile legi ale justiţiei şi aici cred că putem să fim optimişti. Sunt legi bune care au ieşit acum din Parlament. Sigur, mai sunt câteva proceduri până când vor fi promulgate, dar sper să nu dureze foarte mult, în paralel însă deja pot începe primele evaluări pe aceste legi şi dacă evaluările vor fi pozitive aşa cum mă aştept eu, de exemplu, atunci putem în mod real să ne aşteptăm la ridicarea MCV-ului şi intrarea în mecanismul general de stat de drept care a fost instituit pentru toate statele membre", a spus şeful statului, înainte de a participa la reuniunea Consiliului European, potrivit Agerpres.

Preşedintele Iohannis a fost întrebat dacă există semnale privind un raport pozitiv al Comisiei Europene pentru ridicarea MCV, în contextul în care Olanda condiţionează accesul României la spaţiul de liberă circulaţie de ridicarea acestui mecanism.

Şeful statului a mai arătat că va promulga legile justiţiei dacă vor trece de Curtea Constituțională a României.

Senatul a adoptat, decizional, în plenul de la începutul acestei săptămâni, cele trei proiecte de legi ale justiţiei, cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cea referitoare la organizarea judiciară şi cea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Legile justiției, atacate la CCR

Legile Justiției au fost atacate la CCR atât prin sesizări comune ale USR și Forța Dreptei, dar și prin sesizări separate ale AUR. Președintele comisiei care a elaborat inițiativele consideră că sesizările vor fi respinse.

Parlamentarii USR și Forța Dreptei au sesizat Curtea Constituțională pe cele trei legi ale Justiției pe care le consideră „adoptate pe repede-înainte” de coaliția PSD-PNL-UDMR. Reprezentanții Opoziției sunt de părere că proiectele „încalcă nu doar angajamentele asumate de România în fața partenerilor europeni, dar și zeci de prevederi ale Legii fundamentale”.

Contactat de ziarul „Adevărul”, deputatul Gabriel Andronache, președintele Comisiei speciale pentru legile Justiției, a precizat că nu vede posibile probleme pe care magistrații Curții Constituționale le-ar putea identifica în cazul legilor Justiției.

Din punctul meu de vedere au fost respectate toate procedurile. Nu sunt elemente intrinseci care să afecteze Constituția. Nu cred că există argumente temeinice ca una din aceste sesizări să treacă. Eu sunt convins că ele vor fi respinse”, a sublinia Gabriel Androache, fiind punctat faptul că sesizările ar putea fi considerate fie inadmisibile, fie netemeinice.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”