Iohannis: Nu cred că mă refuză prim-ministrul dacă merg să discutăm în Guvern chestiuni care ţin de România

Iohannis: Nu cred că mă refuză prim-ministrul dacă merg să discutăm în Guvern chestiuni care ţin de România

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi seară, că nu crede că premierul Viorica Dăncilă îi va refuza prezenţa la şedinţele Executivului, dacă merge să discute "chestiuni care ţin de România, care ţin de Guvern".

"Da, o să merg. Vedeţi că doamna prim-ministru la trei sau patru discursuri publice a avut mesaje de pace. M-a invitat să colaborăm şi acum sunt dispus să colaborăm, fiindcă este o chestiune extrem de importantă. Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene este o chestiune foarte complicată, foarte grea şi vreau să facem faţă şi am declarat că suntem pregătiţi, dar ca să rămânem pregătiţi şi să avem şi rezultate trebuie să discutăm aceste lucruri. De exemplu, o speţă care acum arde, acum este urgentă şi am cerut să fie introdusă urgent pe ordinea de zi este Brexit-ul. Există un risc real să avem un Brexit fără acord şi în acel caz câteva sute de mii de români rămân cumva cu un statut incert. Aceste lucruri trebuie discutate. Nu putem să stăm să le discutăm după sărbătorile de iarnă. Iată că sunt atâtea argumente şi, sincer, nu cred că mă refuză doamna prim-ministru dacă merg să discutăm împreună în Guvern chestiuni care ţin de România, care ţin de Guvern", a declarat Iohannis.

El a adăugat că intenţionează să participe la toate şedinţele Guvernului din perioada următoare şi pentru că doreşte să le prezinte personal miniştrilor concluziile discuţiilor pe care le-a avut la Consiliul European.

"O să merg la şedinţele de guvern, fiindcă preşedinţia nu se termină nici după Crăciun, nici după Anul Nou... Abia începe, şi probleme vor fi tot timpul de rezolvat şi de discutat. După cum am văzut şi ultima dată la Consiliul European la care am participat joi şi vineri, problemele şi acolo apar foarte repede, trebuie discutate foarte repede. Şi chiar îmi imaginez că se bucură şi membrii Guvernului dacă merg eu personal să le explic ce s-a discutat acum trei zile la Consiliul European, cum s-au discutat problemele legate de Brexit, şi cred că în final o să înţeleagă toată lumea că fac acest gest pentru a permite rezolvarea unor probleme urgente pentru România şi evitarea unor erori grave care ar induce o situaţie total nedorită şi o criză politică fără precedent", a precizat preşedintele.

El a cerut, totodată, respectarea principiului transparenţei actului decizional.

"Una la mână, legislaţia în vigoare, şi sunt mai multe acte normative care statuează clar, fără echivoc, că este nevoie de transparenţă în actul decizional, deci lucrurile trebuie publicate nu cu 24 de ore înainte, cum se spune acolo, ci cu mult înainte, pentru a fi luat act de ele. Există însă - şi aici este o problemă - acea agendă ocultă a guvernului, ei spun ordinea de zi suplimentară, care este foarte discutabilă. Acea agendă, cu siguranţă, nu respectă rigorile legii, fiindcă nu poţi să vii în şedinţa de guvern cu un act care nu a fost supus în niciun fel dezbaterii, deci într-o procedură total netransparentă. Şi, în fine, există a treia categorie de acte care pot fi pe agenda guvernului, acte care figurează la capitolul 'confidenţial', din varii motive nu pot fi făcute publice. Or, pe site-ul Guvernului acestea evident că nu vor putea să apară. Deci, e clar, guvernul este obligat să-mi trimită întreaga agendă mie, preşedintelui României; nu mă trimite doamna prim-ministru să citesc eu site-ul Guvernului", a mai spus Klaus Iohannis.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina