Iohannis: O creștere bazată preponderent pe consum nu este sustenabilă

Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că o creștere economică preponderent bazată pe consum nu este sustenabilă, adăugând că Guvernul nu și-a făcut treaba în ceea ce privește încurajarea investițiilor publice.

 "Știți bine că nu comentez spusele altora. Eu rămân la opinia mea că o creștere bazată preponderent pe consum nu este una sustenabilă și o spun toți specialiștii în economie. Asta nu înseamnă că trebuie să reducem consumul, nu, trebuie să avem grijă și de cealaltă latură — a investițiilor publice, a măsurilor destinate încurajării investitorilor și aici, sigur, putem cu tristețe să constatăm că cel puțin partea guvernamentală pur și simplu nu și-a făcut treaba în acest an, avem foarte puțini bani investiți de Guvern în lucrări publice. Or, se știe foarte bine că marile lucrări publice sunt generatoare de creștere economică și acestea au lipsit aproape cu desăvârșire în cursul acestui an. Poate la anul vom avea o abordare mai prudentă din partea guvernanților", a spus Iohannis, înainte de participarea a Summitul social dedicat locurilor de muncă de la Goteborg, întrebat cu privire la declarațiile premierului Mihai Tudose.

Prim-ministrul Mihai Tudose a declarat că tendința de consum arată mai degrabă modernitate în cazul României și nu trebuie privită ca o problemă.

"După ce Washington Post și AFP au răspândit tot felul de 'false informații' privind creșterea economică a României, numind-o chiar 'tigrul Europei', Pierre Moscovici, comisarul european pentru Afaceri Economice și Financiare, susține, în Prognoza Economică Europeană pentru toamna lui 2017, că țara noastră are a doua cea mai mare creștere economică din lume, după China. Stăm rău. Atât de rău încât am făcut a doua rectificare pozitivă din acest an, în care am alocat mai mulți bani pentru sănătate, educație, protecție socială, infrastructură și alte domenii prioritare ale guvernării. Totul cu respectarea țintei de 2,96% deficit bugetar. Stăm atât de rău încât INS arată că producția industrială are o creștere record de 7.7% în primele nouă luni ale anului", a scris Tudose, joi, pe Facebook.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Fostul premier Tudose îndeamnă oamenii să voteze cu Iohannis! „Nu e vorba despre un vot cu inima, ci despre un…

2 HOPA! Dăncilă a predat Organizarea întreprinderii socialiste. A picat treapta I, a IIa și admiterea la faculta…

3 BREAKING Ce scrie în raportul Jandarmeriei despre 10 august, păstrat secret până săptămâna trecută

4 Dăncilă, călcată-n picioare de o fostă jurnalistă RTV: „Să-ți fie rușine! I-ai învrăjbit pe români mințind că …

5 ALERTĂ / Noi informații-bombă din dosarul 10 august, desecretizat de Guvern / Document INTEGRAL

recomandări

Te ia DNA: Minel Prina

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă vrei Jurassic Park în viața reală, mută-te în Australia