Iohannis: O discuţie exploratorie pe mutarea ambasadei din Israel nu este greşită; trebuie să respectăm legislaţia internaţională

Iohannis: O discuţie exploratorie pe mutarea ambasadei din Israel nu este greşită; trebuie să respectăm legislaţia internaţională

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că o discuţie exploratorie pe tema mutării ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim nu este greşită, însă a subliniat că trebuie respectată legislaţia internaţională în materie şi că dacă cineva ar forţa o astfel de mişcare, toate părţile şi-ar pierde încrederea în diplomaţia românească.

"Am avut o discuţie destul de lungă (n.r. cu premierul Viorica Dăncilă) şi am discutat cu mai multă lume. Înţeleg acum că Guvernul de fapt a vrut să creeze un fel de platformă de discuţie în jurul acestei teme. Ceea ce este o discuţie exploratorie nu este greşit, dar de acolo până la o mutare efectivă mai este cale lungă. Noi suntem în situaţia să respectăm legislaţia internaţională, ori legislaţia internaţională nu se găseşte sub formă de lege sau de Constituţie internaţională, aşa ceva nu există, există tratatele internaţionale. Noi suntem parte, suntem membri ONU şi ONU abordează foarte, foarte clar şi serioasă această chestiune. Există numeroase rezoluţii ONU, există ale Consiliului de Securitate care toate spun foarte clar că până când nu se înţeleg cele două părţi acolo nu se vor muta ambasade la Ierusalim", le-a precizat Iohannis jurnaliştilor în Parcul Herăstrău, unde s-a oprit dintr-o plimbare cu bicicleta.

El a susţinut că argumentul logistic nu are niciun sens în această chestiune.

"Tuturor le-ar fi mai uşor să lucreze lângă domiciliu, dar nu este cazul şi acest argument în niciun caz nu ţine", a afirmat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a arătat şi că Uniunea Europeană are o linie foarte clară în această chestiune, respectiv faptul că niciun stat membru nu-şi mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim până nu se lămuresc părţile din acea zonă care este statutul Ierusalimului.

"Nu poate să vină nimeni din afară să spună Statului Israel sau Autorităţii Palestiniene cum să-şi împartă Ierusalimul. Este, evident, o chestiune care trebuie discutată între părţile implicate şi atunci când se lămuresc lucrurile nu mai există acest impediment şi numai atunci se poate discuta concret mutarea ambasadei noastre la Ierusalim", a spus el.

El a subliniat şi că SUA au o abordare care le aparţine în această chestiune.

"Ştiu că a existat argumentul cu SUA. Îmi amintesc de acel banc din vremea comunismului: Cum facem să fie mai bine în România? Declarăm război Statelor Unite. Este un banc care între timp nu mai are niciun farmec şi cred că nu putem să comparăm situaţia României cu situaţia SUA. SUA sunt cea mai mare putere politică, economică şi au o abordare care le aparţine. Noi avem o abordare care de mai bine de jumătate de secol caracterizează diplomaţia românească şi noi am făcut acolo, în Orientul Mijlociu, o figură foarte bună. Am avut o abordare diplomatică echilibrată, respectată şi lumea de acolo a avut încredere în noi. Dacă am face o astfel de mişcare, toate părţile şi-ar pierde încrederea în diplomaţia românească. Practic, cine ar forţa o astfel de mişcare pur şi simplu ar da cu piciorul la peste o jumătate de secol de diplomaţie serioasă şi de succes în Orientul Mijlociu", a precizat Iohannis.

Şeful statului a menţionat şi că memorandumul Guvernului cu privire la mutarea ambasadei din Israel nu a fost expediat la Preşedinţie, dar că probabil o să parvină în zilele următoare.

El a adăugat că după discuţia avută, premierul Viorica Dăncilă a "înţeles un pic mai bine care sunt problemele care trebuie luate în considerare dacă se doreşte un studiu pe această temă".

Şeful statului nu a dorit să comenteze faptul că prim-ministrul i-a răsp, uns la telefon după mai mult ore: "Dacă ar fi un domn prim-ministru acum, aş spune ceva. Fiind o doamnă, mă abţin". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante