Iohannis: România nu intră în război/Ce spune despre Putin și confruntările din Ucraina

Iohannis: România nu intră în război/Ce spune despre Putin și confruntările din Ucraina

Klaus Iohannis a precizat, după anunțul de mobilizare parțială a forțelor ruse, că România nu va intra într-un război iar Rusia caută doar provocări, inclusiv prin aducerea în față a pericolului nuclear.

Klaus Iohannis dă asigurări că România nu e în pericol FOTO Presidency

Așa cum, cu siguranță, aţi putut să observați noi respingem cu fermitate acest narativ care a fost prezentat și cred că este un lucru de la sine înțeles să încercăm să corectăm noi aceste mesaje. Nu își dorește nimeni războiul, în afară de Rusia, Rusia care a atacat Ucraina. Iar noua evoluție a narativului, care este o amenințare mai mult sau mai puțin directă cu un război nuclear împotriva Europei, este, pur și simplu, inacceptabilă și trebuie combătută cu toată hotărârea. Cum aceste referendumuri care se țin în aceste zile în zone din Ucraina care au fost ocupate de Rusia sunt complet inacceptabile și cred că nu vor fi recunoscute, practic, de nimeni. Însă nu putem să tratăm cu ușurință aceste amenințări”, a afirmat Klaus Iohannis, la declarațiile de presă dată în San Francisco.

Liderul de la Palatul Cotroceni a dat asigurări că România e apărată militar, dar oricum nu va intra în război în acest moment. „România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu, doar că nu ne dorim orice scenariu, scenariul pe care ni-l dorim noi este retragerea Rusiei din Ucraina și negocieri de pace, pentru asta cred că trebuie să se implice toată lumea. Românii nu trebuie să intre în panică, România nu are de gând să intre în război, cum NATO nu are de gând să intre în război cu Rusia, dar dezescaladarea trebuie să existe de ambele părți, nu putem noi doar să zicem că vrem pace și cealaltă parte să ne amenințe cu război. Este o situație foarte tensionată și noi, care avem cea mai lungă graniță cu Ucraina dintre toți aliații NATO, suntem, evident, într-o poziție specială, însă suntem hotărâți să facem față oricărui scenariu”, a completat președintele României.

Nou pachet de sancțiuni

Klaus Iohannis a vorbit și de un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia. „Noi am sprijinit toate pachetele de sancțiuni și trebuie să știți că ele nu se bazează pe niște propuneri venite prin presă sau prin alte căi. Există echipe de negocieri la Bruxelles și lucrează pe acestea. Noi suntem bine conectați la întregul spectru și România, cu siguranță, își va expune acolo punctul de vedere și, în final, dacă există o înțelegere generalizată, sigur, vom promova acest pachet. Cred că este inoportun să discutăm în faza de pregătire ce anume se poate include în pachet. Până la urmă, acest pachet trebuie negociat între toate statele membre, fiindcă, dacă nu este toată lumea de acord, pachetul pur și simplu nu poate fi pus în practică”, a punctat șeful statului.

Șeful statului a menționat și creșterea accelerată a dolarului. „Acum, în situații de criză, apar fluctuații. Ele, de multe ori, sunt împovărătoare pentru populație, cum este criza energetică, cum este posibil, cum am spus-o și acum câteva zile, să avem scumpiri și pe zona de alimente, fiindcă Rusia îngrădește exportul de cereale din Ucraina, iar aceste fluctuații la curs, sigur că au și ele un efect economic. Speranța noastră este însă ca ele să se atenueze și, într-un termen rezonabil, să ajungem iarăși la un echilibru. Asta este dorința noastră. Se pare că Rusia își dorește altceva. Însă guvernul ia în serios toate aceste lucruri și, ați văzut, pentru energie, s-au găsit soluții și se vor găsi și pentru toate celelalte. Însă un lucru este clar: acest război, pornit de Rusia împotriva Ucrainei, creează crize, creează dificultăți și trebuie să fim pregătiți să le facem față”, a conchis Iohannis

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…