Iohannis şi premierul nipon vor ca lansarea Parteneriatului strategic dintre România şi Japonia să aibă loc în 2021

Iohannis şi premierul nipon vor ca lansarea Parteneriatului strategic dintre România şi Japonia să aibă loc în 2021

Preşedintele Klaus Iohannis a avut luni, la Tokyo, o întrevedere cu prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, context în care cei doi oficiali şi-au exprimat dorinţa ca lansarea Parteneriatului strategic dintre cele două ţări să aibă loc în 2021.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul întrevederii o atenţie specială a fost acordată finalizării pregătirilor pentru lansarea Parteneriatului strategic dintre România şi Japonia, ca urmare a deciziei luate de către cei doi înalţi demnitari cu prilejul vizitei premierului nipon de anul trecut de a iniţia demersurile ca relaţia dintre cele două ţări să fie ridicată la nivelul de Parteneriat strategic.

"Preşedintele Klaus Iohannis şi prim-ministrul Shinzo Abe au exprimat dorinţa ca lansarea Parteneriatului strategic dintre România şi Japonia să aibă loc în contextul aniversării, în anul 2021, a 100 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două state, ceea ce va consolida relaţia bilaterală, pe baza Parteneriatului bilateral întărit ce datează din anul 2013", precizează Administraţia Prezidenţială.

Premierul nipon a arătat că viitorul Parteneriat strategic va conduce la o relaţie de substanţă între cele două ţări, foarte strategică şi puternică, iar preşedintele Iohannis a subliniat că ridicarea relaţiei la nivel de Parteneriat strategic vine la momentul potrivit şi va produce efecte benefice nu doar pe plan politic, ci şi pe plan economic.

În cadrul întâlnirii, preşedintele Klaus Iohannis a mulţumit pentru invitarea sa la ceremoniile dedicate întronării împăratului Naruhito şi a adresat felicitări pentru intrarea Japoniei în noua Era Reiwa ("de aleasă armonie"), exprimând încrederea că aceasta va aduce mai multă prosperitate poporului japonez.

Şeful statului român şi-a exprimat regretul şi a transmis condoleanţe pentru pierderile de vieţi omeneşti şi distrugerile provocate recent de taifunul Hagibis.

Premierul japonez a mulţumit pentru participarea preşedintelui României la ceremonii şi pentru condoleanţele transmise şi a evocat "cu căldură" vizita pe care a efectuat-o anul trecut la Bucureşti, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Cei doi oficiali au discutat şi despre intensificarea cooperării în domeniul securităţii şi apărării, inclusiv în ce priveşte apărarea împotriva rachetelor balistice, plecând de la experienţa României cu privire la găzduirea facilităţii antirachetă de la Deveselu.

Klaus Iohannis şi premierul nipon şi-au exprimat speranţa că vor fi stimulate investiţiile japoneze în România. În cadrul întâlnirii a fost amintită şi dorinţa celor două ţări de strângere a cooperării în domeniul cultural, fiind evocată cooperarea excelentă ocazionată de Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi proiectele de colaborare.

În contextul întrevederii au fost menţionate şi teme precum situaţia de securitate de la Marea Neagră, fiind evocată de către premierul nipon expertiza României, precum şi din peninsula coreeană.

Preşedintele Klaus Iohannis se află luni şi marţi în Japonia. Întâlnirea celor doi a avut loc în marja participării şefului statului român la ceremoniile dedicate întronării împăratului Naruhito al Japoniei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”