Iohannis: Sunt tot mai frecvente atacurile la adresa justiţiei din partea unor politicieni lipsiţi de integritate

Iohannis: Sunt tot mai frecvente atacurile la adresa justiţiei din partea unor politicieni lipsiţi de integritate

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că sunt tot "mai frecvente atacurile la adresa justiţiei din partea unor politicieni lipsiţi de integritate", precizând că traversăm o perioadă în care independenţa justiţiei române este pusă "la grea încercare".

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a transmis, luni, un mesaj cu prilejul conferinţei "Conduita etică a magistraţilor pentru consolidarea încrederii publice. Dialog deschis privind integritatea judiciară", din cadrul Programului Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundaţiei Konrad Adenauer. Mesajul a fost prezentat de către Laurenţiu Ştefan, consilier prezidenţial - Departamentul Politică Internă.

"Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundaţiei Konrad Adenauer a câştigat, prin activităţile de substanţă derulate în ultimul deceniu, statutul de reper pentru profesioniştii sistemului de justiţie din România, dar şi din întreaga regiune. Roadele muncii partenerilor noştri externi în consolidarea sistemului de justiţie şi în lupta anticorupţie, printre care se numără şi organizaţii ca a dumneavoastră, se văd din plin în ultimii ani. Din păcate, traversăm o perioadă în care independenţa justiţiei române este pusă la grea încercare", a declarat Iohannis în mesajul său.

Potrivit şefului statului, integritatea este, în aceste zile, mai mult ca oricând, una dintre temele semnificative care se regăsesc pe agenda publică.

"Sunt tot mai frecvente atacurile la adresa justiţiei din partea unor politicieni lipsiţi de integritate şi, în aceste condiţii, moralitatea şi profesionalismul magistraţilor devin esenţiale în apărarea şi menţinerea încrederii cetăţenilor în justiţie. Încrederea începe cu integritatea magistraţilor. Lupta anticorupţie este indisolubil legată de integritatea celor care fac parte din instituţiile sistemului judiciar. Mă bucur că am ocazia să transmit un mesaj de felicitare şi încurajare tuturor profesioniştilor din justiţie, de la prima şi până la ultima treaptă ierarhică a sistemului, pentru rezultatele tot mai bune privind înfăptuirea actului de justiţie în România, obţinute în ultimii ani, dar şi pentru modul în care şi-au făcut datoria şi au apărat independenţa puterii judecătoreşti", a mai spus Iohannis.

El a precizat că, în ciuda tuturor dificultăţilor întâmpinate, integritatea şi profesionalismul manifestate au arătat clar românilor, dar şi partenerilor noştri externi, că justiţia s-a maturizat, este pregătită, capabilă şi decisă să-şi apere independenţa.

"Vocea dumneavoastră este auzită, contează şi va conta. Continuaţi să vă faceţi meseria cu verticalitate şi curaj, fideli principiilor democraţiei şi statului de drept! Rămâneţi vigilenţi şi nu vă pierdeţi speranţa! Sunt alături de dumneavoastră şi am convingerea că aveţi susţinerea cetăţenilor din întreaga ţară, care au transmis mesaje foarte clare şi ferme clasei politice. Am certitudinea că românii vor apăra şi pe mai departe independenţa justiţiei cu aceeaşi convingere. Avem o Constituţie, avem un crez - în statul de drept şi în democraţie - şi avem garanţia dată de apartenenţa la Uniunea Europeană pentru respectarea acestui crez. Avem o justiţie formată din magistraţi integri şi am încredere că vor continua să rămână aşa. Vă urez mult succes în proiectele şi programele privind justiţia derulate în România şi în întreaga regiune!", a mai transmis Iohannis în mesajul său. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria