Iolu: Este imposibil ca banii donați pentru "Cumințenia Pământului" să fie returnați până la sfârșitul acestui an

Iolu: Este imposibil ca banii donați pentru "Cumințenia Pământului" să fie returnați până la sfârșitul acestui an

Este imposibil ca banii donați pentru achiziția operei de artă "Cumințenia Pământului" să fie returnați până la sfârșitul acestui an, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

"Banii vor fi înapoiați (...) Nu există un amendament prin care banii să nu fie înapoiați (...) din amendamentele trimise către Parlament (...) Să așteptăm Parlamentul să (...) voteze această lege, să vedem ce amendamente va vota (...) S-a propus amânarea pentru anul viitor, pentru că este practic imposibil ca până la sfârșitul acestui an să se returneze acești bani", a declarat Liviu Iolu, marți, într-un briefing la Palatul Victoria.

El a mai spus că banii donați vor fi returnați "până pe 31 decembrie 2017", acest lucru putându-se întâmpla chiar și "la începutul anului viitor".

Întrebat dacă au mai discutat reprezentanții Guvernului cu avocații proprietarilor "Cumințeniei Pământului", Liviu Iolu a arătat că Ministerul Culturii a discutat cu reprezentanții vânzătorilor operei de artă, iar ultimul termen agreat este 20 decembrie.

"Acesta este ultimul termen agreat cu proprietarii (...) de încheiere a contractului", a adăugat el.

Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis, luni, trimiterea către comisiile de specialitate a unei scrisori a Executivului în care sunt prezentate amendamentele formulate de Ministerul Culturii la proiectul de lege de aprobare a OUG 10/2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziționarea "Cumințeniei Pământului".

Guvernul solicită Camerei Deputaților să introducă un amendament care se referă la faptul că procedura de restituire a sumelor donate pentru cumpărarea sculpturii lui Brâncuși trebuie să se stabilească prin HG până cel mai târziu la 30 iunie 2017, iar restituirea efectivă a sumelor donate să se realizeze până cel mai târziu la 31 decembrie 2017.

În scrisoarea Executivului se precizează că amendamentele formulate de Ministerul Culturii la legea de aprobare a OUG 10/2016 au fost adoptate în ședința de Guvern din 16 noiembrie.

Un alt amendament prevede că sumele donate pentru care donatorii nu sunt identificați până la 31 decembrie 2017 sau pentru care persoanele fizice sau juridice donatoare nu au optat pentru restituire în termen de 40 de zile de la apariția legii se constituie venit la bugetul de stat.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...