Iolu: Nu s-a aprobat un act normativ cu privire la "Cumințenia Pământului"; Guvernul va găsi o soluție în scurt timp

Iolu: Nu s-a aprobat un act normativ cu privire la "Cumințenia Pământului"; Guvernul va găsi o soluție în scurt timp

Guvernul nu a aprobat, miercuri, un act normativ cu privire la achiziția sculpturii "Cumințenia Pământului", urmând să găsească în cel mai scurt timp o soluție echilibrată, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu.

"Nu s-a aprobat în Guvern o ordonanță de urgență sau un act normativ cu privire la 'Cumințenia Pământului'. A fost o discuție, în schimb, și Guvernul va găsi, în cel mai scurt timp, o soluție echilibrată, având în vedere numărul mare de români care au contribuit la achiziția acestei opere de artă", a declarat Liviu Iolu, miercuri, într-un briefing la Palatul Victoria.

Iolu a precizat că Guvernul evaluează, în acest moment, mai multe posibilități pentru a răspunde pe măsura interesului foarte mare stârnit de această campanie de subscripție publică.

El a arătat că în ședința de miercuri s-au discutat mai multe variante referitoare la "Cumințenia Pământului", printre care și o propunere de ordonanță de urgență asumată de Ministerul Culturii și care se află în prezent în dezbatere publică, pe site-ul Secretariatului General al Guvernului (SGG).

"Aceasta este varianta asumată de Ministerul Culturii. (...) În Guvern s-a discutat și pe această variantă, dar nu exclusiv", a spus Iolu.

Întrebat de ce Executivul nu a ajuns la un acord pe acest proiect de OUG, Iolu a explicat că Guvernul își ia un timp de reflecție.

"Guvernul își ia încă un timp de reflecție pentru că suntem în termenul legal până pe 31 octombrie până la necesitatea găsirii unei soluții pentru achiziția acestei opere. (...) Campania a fost din perspectiva noastră un succes, pentru că au donat peste 100.000 de români. Este vorba de un milion de euro. Este o sumă foarte mare pentru o campanie de achiziție a unui bun cultural și, cu responsabilitatea acestui număr mare de oameni care au donat și a acestei sume foarte mari care s-a strâns, Guvernul are nevoie de un timp de reflecție pentru a (...) găsi soluția corectă și echilibrată în acest moment pentru 'Cumințenia Pământului' ", a susținut Iolu.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a mai afirmat că acest proiect ar putea fi discutat în ședința de Guvern de săptămâna viitoare. "Termenul este 31 octombrie. Ar putea intra inclusiv în ședința viitoare de Guvern", a adăugat Iolu.

Întrebat dacă Guvernul ar avea banii necesari să cumpere "Cumințenia Pământului" doar din propriile fonduri, Liviu Iolu a spus că "Executivul a avut întotdeauna banii necesari". "Guvernul României are bani pentru achiziționarea unui bun de o valoare (...) patrimonială (...), culturală și de foarte mare importanță", a mai afirmat Iolu.

Potrivit proiectului de OUG, care a fost publicat pe site-ul SGG, statul ar putea acoperi suma necesară achiziționării operei de artă "Cumințenia Pământului".

"Diferența între sumele donate (...) și suma echivalentă în lei a 6 milioane euro va fi asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, iar campania de strângere a donațiilor va fi reluată și se va derula până la data de 31 octombrie 2019, în scopul asigurării reîntregirii fondurilor alocate de la buget", se arată în proiectul de ordonanță.

În nota de fundamentare a actului normativ se precizează că, din cauza faptului că până la închiderea campaniei de subscripție, pe 30 septembrie, s-au strâns doar în jur de 1 milion de euro, "se impune ca diferența să fie suportată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, pentru a nu pierde posibilitatea unică de a achiziționa acest bun de valoare culturală extraordinară".

Totodată, ordonanța prevede că, în cazul în care, din orice motiv, până la data de 30 noiembrie 2016, statul român nu dobândește dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra bunului cultural, (...) se dispune închiderea campaniei, iar sumele colectate în condițiile prezentei ordonanțe de urgență se restituie donatorilor".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro