Iordache, despre mesajul Departamentului de Stat al SUA: Ar trebui citit în integralitate

Iordache, despre mesajul Departamentului de Stat al SUA: Ar trebui citit în integralitate

Mesajul Departamentului de Stat al SUA referitor la legile Justiției ar trebui citit în integralitate, a declarat marți președintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiției, Florin Iordache.

 "Acel mesaj ar trebui citit în integralitate. În acest mesaj se discută despre legile propuse de Guvern. Așa cum ați văzut, noi avem o dezbatere foarte largă și pornim de la niște legi adoptate acum 14 ani, iar întregul sistem juridic din România ne cere să intervenim asupra acestor legi. Dacă există o singură prevedere sau dacă în mesajul care a fost transmis, probabil că vor veni și alte puncte de vedere, dacă există o singură prevedere care încalcă fie independența Justiției, fie discutăm de scăderea luptei împotriva corupției, eu sunt întru totul de acord cu aceste prevederi", a declarat Iordache marți în debutul ședinței comisiei speciale.

El a amintit ca parlamentarii comisiei au discutat până acum doar niște chestiuni care vizează separarea carierei magistraților, fără amestec politic în actul de numire.

"Am discutat despre întărirea independenței și a judecătorilor și a procurorilor, fără un amestec politic în actul de numire, în actul de revocare și în cariera magistraților și sper să ajungem și la legea răspunderii magistraților. Din punctul meu de vedere, nu există niciun motiv să oprească Parlamentul să facă o dezbatere. Vreau să vă reamintesc că aceste legi au fost adoptate în 2005 prin asumarea răspunderii Guvernului. Deci între asumarea Guvernului, unde nu există o dezbatere, și o dezbatere largă cu toți cei interesați la masă, cred că este de preferat cel de-al doilea mod de lucru", a mai spus Iordache.

Întrebat de ce crede că a venit reacția Departamentului de Stat al SUA, Iordache a arătat că nu știe și a adăugat că parlamentarii comisiei speciale au ținut cont de toate observațiile pe care le-a făcut sistemul juridic.

"Față de legile propuse de Guvern, eu și colegii care am semnat inițiativele legislative avem o serie de modificări importante, iar în dezbatere am ținut cont de toate observațiile pe care le-a făcut sistemul juridic. Noi nu facem decât să transpunem acele observații și acele modificări care sunt cerute de sistemul juridic din România. Niciuna din modificările pe care le-am făcut și pe care le vom face în continuare nu aduc atingere independenței Justiției și, în același timp, nu pun presiune nici pe judecători, nici pe procurori", a susținut deputatul PSD.

Chestionat dacă va continua dezbaterile pe aceste legi, și nu le va sista, așa cum a solicitat la începutul ședinței comisiei deputatul USR Stelian Ion, care a cerut suspendarea activității comisiei și reluarea de la zero, prin alte proceduri, Iordache a arătat că această dezbatere va continua.

"Fără îndoială noi continuăm această dezbatere și vom ține cont în continuare de toate punctele de vedere exprimate de mediul juridic care este invitat", a spus el.

Președintele comisiei speciale a menționat că nu a avut deocamdată discuții cu conducerea social-democraților în urma mesajului venit din partea SUA.

"Nu am discutat cu nimeni. O să discut cu colegii mei într-o pauză după prânz, dar ceea ce este important pentru mine și pentru colegii mei este să ascultăm toate punctele de vedere autorizate. Dacă CSM, care este garantul independenței Justiției, asociațiile profesionale ale magistraților, ne fac observații și ne spun 'da, separarea carierei este importantă', 'da, trebuie să nu existe ingerință în numirea și revocarea judecătorilor și procurorilor', sunt chestiuni de la care am plecat. Repet: prin toate modificările pe care le-am făcut și pe care le vom face, în niciun caz nu scădem independența Justiției și lupta împotriva corupției nu va fi diminuată. (...) Fără îndoială, noi ținem cont de toate părerile avizate", a subliniat vicepreședintele Camerei Deputaților.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiriac ar fi bolnav grav!

2 „Aș vrea să îi spun că o consider o imbecilă”

3 Dur articol! Așa este, domnule președinte?

4 Dacă textul ăsta era un sex anal, „Superman” mergea crăcănat o săptămână!

5 CULISE Tabăra Cîțu și-a împărțit funcțiile / Gorghiu urmează să devină al doilea om în stat!