Ipoteze privind originea scrisorilor capcană din Spania. Chiar și biroul premierului a primit o bombă

Ipoteze privind originea scrisorilor capcană din Spania. Chiar și biroul premierului a primit o bombă

Șase scrisori-capcană au fost trimise în ultima săptămână către obiective guvernamentale, militare și diplomatice importante din Spania, determinând autoritățile să sporească securitatea și să se angajeze din nou să sprijine Ucraina în războiul de nouă luni împotriva forțelor rusești invadatoare, relatează Moscow Times.

O scrisoare-capcană a explodat când a fost manipulată de un agent de securitate FOTO EPA-EFE

Scrisorile-capcană erau fabricate artizanal și conţineau cantităţi mici de exploziv şi bucăţele de metal, care generează atunci când sunt deschise o flamă, nu o explozie mai mare.

Ce se știe până acum

Cine a primit scrisorile-bombă

Începând cu 24 noiembrie, poliția a interceptat un plic care conținea "material pirotehnic" adresat premierului spaniol Pedro Sanchez, a declarat joi Ministerul spaniol de Interne.

O săptămână mai târziu, la 30 noiembrie, o a doua scrisoare-bombă adresată ambasadorului ucrainean a explodat în fața ambasadei Ucrainei, rănindu-l ușor la mână pe un agent de securitate.

În aceeași zi, compania producătoare de arme Instalaza, care trimisese peste 1.000 de lansatoare de rachete C90 în Ucraina, a primit un al treilea pachet suspect.

Alte trei colete suspecte au fost trimise joi la o bază aeriană spaniolă din afara Madridului, care găzduiește un centru de sateliți al UE.

Trei ambasade ucrainene din alte țări încă nenumite au primit plicuri "îmbibate în lichid roșu", pe lângă scrisoarea bombă din Madrid, a declarat joi ministrul de externe Dmitro Kuleba.

El a precizat că guvernul ucrainean intenționează să dezvăluie mai multe detalii în curând.

Incidentul a determinat Kievul să sporească securitatea la toate ambasadele sale din străinătate.

Ce au făcut autoritățile

Specialiștii poliției naționale spaniole au detonat în siguranță plicurile suspectate că ar conține explozibili în toate locațiile, cu excepția Ambasadei Ucrainei la Madrid.

Înalta Curte spaniolă a deschis o anchetă pentru terorism.

Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a reafirmat joi, în timpul vizitei sale în orașul portuar ucrainean Odesa, sprijinul Madridului pentru Kiev în urma incidentelor legate de scrisorile-capcană.

Spania a livrat sau s-a angajat să aprovizioneze Ucraina cu lansatoare de rachete sol-aer, o baterie de șase obuziere ușoare, precum și muniție, veste antiglonț și arme ușoare, potrivit Reuters.

Totodată, Spania antrenează trupele ucrainene în cadrul unui program al Uniunii Europene și oferă ajutor umanitar.

De unde provin scrisorile-bombă

Investigațiile inițiale au stabilit că primele cinci plicuri au provenit de pe teritoriul spaniol, potrivit lui Rafael Pérez, secretar de stat pentru securitate.

Acesta a precizat că pachetele aveau caracteristici similare, inclusiv faptul că plicurile aveau aceeași culoare.. Ministerul de Interne a declarat ulterior că al șaselea pachet interceptat la ambasada SUA avea caracteristici similare cu celealte cinci descoperite anterior.

Cine a trimis scrisorile

Ambasadorul Ucrainei la Madrid, Serghi Pohoreltțev, a părut să sugereze că Rusia a avut un rol în detonări. Ţintele vizate au alimentat suspiciuni că sprijinul pe care Spania îl acordă Ucrainei în lupta ei împotriva invadatorilor ruşi ar putea constitui o motivaţie a atacurilor.

"Orice amenințare sau act terorist, în special cele care vizează o misiune diplomatică, trebuie condamnată în totalitate", a fost reacția ambasadei Rusiei în Spania.

Kuleba, fără a da vina pe o anumită țară, a declarat că aceste scrisori de amenințare "înseamnă că le este frică de noi, că încearcă să ne oprească".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?