IPP cere Parlamentului să își exercite rolul legal privind organizarea și funcționarea SRI

Institutul pentru Politici Publice solicită Parlamentului să își exercite cu răspundere rolul legal privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații, precum și adoptarea unei noi legi a SRI.

"În urma gravelor nereguli descoperite în cadrul principalului serviciu de informații din România, IPP solicită celor două Camere ale Parlamentului să își exercite cu răspundere rolul legal prevăzut de Legea nr. 14/1992 privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații. Conform art. 1 din Legea 14/1992, în vederea exercitării controlului concret și permanent, se constituie o comisie comună a celor două Camere. Controlul șefului operativ al SRI, în cazul actualelor nereguli cunoscute în spațiu public — dl Florian Coldea, nu poate fi făcut de către actuali subalterni, așa cum a fost anunțat. Acest control trebuie să fie făcut, conform legii dar și bunului simț, nu de către subalterni, ci de superiori", se arată într-un comunicat remis vineri AGERPRES de directorul adjunct al IPP, Adrian Moraru.

Potrivit sursei citate, IPP solicită Parlamentului să adopte o nouă lege a SRI, pentru ca evenimente cum a fost cel din ultimele zile în care directorul adjunct al Serviciului, Florian Coldea, s-a pus la dispoziția șefului SRI după acuzațiile de corupție/ suspiciuni de relații cu persoane anchetate să nu se repete.

"Partidele trebuie să trateze cu mai multă responsabilitate numirea reprezentanților lor în comisiile parlamentare de control, reconfirmarea unor membri și președinți care au ocupat aceste poziții în perioada 2004 — 2016 urmând să fie reconsiderată, având în vedere 'controlul parlamentar' exercitat până acum. La începutul unui nou mandat al Parlamentului, forul legislativ are șansa de a face dovada că își exercită într-adevăr rolul de a verifica instituții cum este SRI, mai ales în momente deosebite pentru credibilitatea sa, cum este cel prezent, care îl implică pe adjunctul SRI. Noul Parlament își poate folosi autoritatea sau poate irosi acest moment, afectând credibilitatea atât a serviciului, cât și a Parlamentului", subliniază Moraru.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Rareș Bogdan îi dă în vileag: Ciuma Roșie a simțit mirosul miliardelor de la UE, de aceea vrea dărâmarea Guver…

2 VIDEO După interviul ăsta, Toader ar trebui chemat la DNA! Despre cum l-au sechestrat Dragnea, Tăriceanu și Dă…

3 Document / Un studiu care aruncă în aer 3 luni de exagerări: Cei care sunt asimptomatici nu-i pot contamina pe c…

4 Record mondial / Acest primar PSD primește salariu, pensie, pensie specială de parlamentar și pensie specială de…

5 Mare dreptate are omul ăsta!

recomandări

Te ia DNA: MIZDRAN MIHAITA MARIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trailerul de la noul film Războiul Stelelor s-a lansat și e aici