IPP cere Parlamentului să își exercite rolul legal privind organizarea și funcționarea SRI

IPP cere Parlamentului să își exercite rolul legal privind organizarea și funcționarea SRI

Institutul pentru Politici Publice solicită Parlamentului să își exercite cu răspundere rolul legal privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații, precum și adoptarea unei noi legi a SRI.

"În urma gravelor nereguli descoperite în cadrul principalului serviciu de informații din România, IPP solicită celor două Camere ale Parlamentului să își exercite cu răspundere rolul legal prevăzut de Legea nr. 14/1992 privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații. Conform art. 1 din Legea 14/1992, în vederea exercitării controlului concret și permanent, se constituie o comisie comună a celor două Camere. Controlul șefului operativ al SRI, în cazul actualelor nereguli cunoscute în spațiu public — dl Florian Coldea, nu poate fi făcut de către actuali subalterni, așa cum a fost anunțat. Acest control trebuie să fie făcut, conform legii dar și bunului simț, nu de către subalterni, ci de superiori", se arată într-un comunicat remis vineri AGERPRES de directorul adjunct al IPP, Adrian Moraru.

Potrivit sursei citate, IPP solicită Parlamentului să adopte o nouă lege a SRI, pentru ca evenimente cum a fost cel din ultimele zile în care directorul adjunct al Serviciului, Florian Coldea, s-a pus la dispoziția șefului SRI după acuzațiile de corupție/ suspiciuni de relații cu persoane anchetate să nu se repete.

"Partidele trebuie să trateze cu mai multă responsabilitate numirea reprezentanților lor în comisiile parlamentare de control, reconfirmarea unor membri și președinți care au ocupat aceste poziții în perioada 2004 — 2016 urmând să fie reconsiderată, având în vedere 'controlul parlamentar' exercitat până acum. La începutul unui nou mandat al Parlamentului, forul legislativ are șansa de a face dovada că își exercită într-adevăr rolul de a verifica instituții cum este SRI, mai ales în momente deosebite pentru credibilitatea sa, cum este cel prezent, care îl implică pe adjunctul SRI. Noul Parlament își poate folosi autoritatea sau poate irosi acest moment, afectând credibilitatea atât a serviciului, cât și a Parlamentului", subliniază Moraru.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, prima veste bună după o lungă perioadă: Situația paradoxală cu care se confruntă

2 Mihai Tudose, în centrul unui scandal de hărțuire sexuală

3 Cum a devenit Austria fortăreața Rusiei în Europa / Amănunte greu de digerat despre o țară care s-a opus intrării României în Schengen

4 VIDEO Imagini cu proporțiile dezastrului după distrugerea barajului Nova Kakhovka

5 VIDEO Lucrurile iau o turnură surprinzătoare în Rusia! Primii militari ruși luați prizonieri de gherila anti-Putin