Irak: Normalizarea relaţiilor cu Israelul a fost interzisă prin lege

Irak: Normalizarea relaţiilor cu Israelul a fost interzisă prin lege

Parlamentul irakian a aprobat joi o lege care va interzice normalizarea relaţiilor cu Israelul, într-o perioadă în care mai multe ţări arabe au stabilit legături oficiale cu statul evreu, transmite Reuters.

Parlamentul nu a reuşit să se pună de acord pe nicio altă problemă, inclusiv alegerea unui nou preşedinte şi formarea guvernului, prelungind impasul politic în care se află societatea irakiană.

Irakul nu a recunoscut niciodată statul Israel de la înfiinţarea sa în 1948, iar cetăţenii şi companiile irakiene nu pot vizita Israelul, dar noua lege merge mai departe, în special prin incriminarea oricăror încercări de normalizare a relaţiilor cu Israelul.

Legea a fost propusă de influentul cleric şiit Moqtada al-Sadr al cărui partid, care se opune unor relaţii strânse cu Statele Unite şi Israel, a câştigat mai multe locuri în parlament la alegerile din octombrie 2021.

"Aprobarea legii nu este doar o victorie pentru poporul irakian, ci şi pentru eroii din Palestina şi pentru Hezbollah din Liban", a declarat deputatul şiit Hassan Salim, care reprezintă miliţia Asaib Ahl al-Haq, susţinută de Iran.

Parlamentarii din partidul clericului şiit al-Sadr au spus că au propus legea pentru a stopa acuzaţiile partidelor rivale susţinute de Iran, conform cărora al-Sadr face coaliţii cu suniţi şi kurzi care ar putea avea legături secrete cu Israelul.

Unele state din Golf, inclusiv Emiratele Arabe Unite şi Bahrain, cultivă relaţii cu Israelul pe fondul preocupărilor comune legate de ameninţarea pe care Iranul o poate reprezenta pentru regiune.

Arabia Saudită, un aliat apropiat al SUA, a pus drept condiţie pentru orice eventuală normalizare a relaţiilor cu Israelul luarea în considerare a aspiraţiei creării unui stat pentru palestinieni pe teritoriul capturat de Israel în urma războiului din 1967. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...