Iran: Comandantul Gardienilor Revoluției consideră că Arabia Saudită este un "stat terorist"

Iran: Comandantul Gardienilor Revoluției consideră că Arabia Saudită este un "stat terorist"

Comandantul Gardienilor Revoluției, armata de elită a regimului iranian, a afirmat marți despre Arabia Saudită, marele rival regional al Teheranului, că este un "stat terorist", potrivit unui discurs în care a mai anunțat prelungirea cu trei ani a mandatului său, transmite AFP.

Influentul general Mohammad Ali Jafari se află de zece ani la conducerea Gardienilor, iar mandatul său urma să expire peste trei luni, însă într-un discurs reprodus de agențiile semioficiale Fars și Tasnim el a afirmat că rămâne în funcție cel puțin până în 2020.

Pe de altă parte, el a criticat vehement Arabia Saudită.

"Astăzi, saudiții devin un stat terorist în regiune", a afirmat el la Teheran în cursul unei reuniuni a membrilor Gardienilor, potrivit surselor.

"Astăzi, în regiunea noastră, numai țările suficient de puternice vor fi în siguranță", a insistat el.

Generalul Jafari, 59 de ani, a fost numit în 2007 de ghidul suprem Ali Khamenei.

Corpul Gardienilor Revoluției, creat în 1979 de ayatollahul Khomeiny și plasat sub sub ordinele directe ale ghidului suprem, are ca misiune să apere regimul împotriva "dușmanilor" săi externi, dar și interni. Acesta supervizează, printre altele, operațiunile iraniene din Siria și Irak.

Înzestrat cu un echipament mult mai sofisticat decât armata guvernamentală, Corpul Gardienilor are aproximativ 125.000 de membri, potrivit experților occidentali. În plus, este foarte prezent în multe sectoare ale economiei iraniene.

Gardienii sunt vizați de sancțiuni ale Statelor Unite care îi acuză de "terorism" și destabilizarea regiunii, reamintește AFP.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cruzime fără margini a comandanților ruși

2 „Atamanul și-a părăsit calul și nevasta pentru aventură, dar s-a întors acasă corect”

3 Alertă în lumea interlopă! Se pregătește răzbunarea morții lui Emi Pian, șeful clanului Duduienilor?

4 Peste 100 de soldaţi ai Gărzii Naționale a Rusiei, armata privată a lui Vladimir Putin, concediați după ce au refuzat să lupte ăn Ucraina!

5 Ursul-fantomă din Iași „rupe internetul”