Iran: Gărzile Revoluţionare au reţinut două petroliere greceşti

Iran: Gărzile Revoluţionare au reţinut două petroliere greceşti

Gărzile Revoluţionare din Iran au reţinut două petroliere greceşti în Golf, argumentând că navele nu au respectat reglementările maritime, conform unui comunicat dat publicităţii vineri, transmite dpa.

Gardienii Revoluţiei au spus că vor fi publicate în curând informaţii suplimentare despre cele două nave şi echipajele acestora.

Echipajul unui elicopter al marinei iraniene a aterizat vineri la bordul petrolierului Delta Poseidon, în apele internaţionale, la aproximativ 22 de mile marine în largul coastei Iranului. Iranienii înarmaţi au arestat apoi echipajul. O a doua navă grecească a fost, de asemenea, oprită, iar echipajul a fost arestat, potrivit autorităţilor de la Atena.

Atena a notificat toate navele greceşti din Golf, toate organizaţiile internaţionale relevante şi le-a cerut cetăţenilor săi să evite călătoriile în Iran.

Grecia a protestat în cei mai puternici termeni, calificând acest incident drept un act de piraterie. Ministerul elen de externe l-a convocat pe ambasadorul Iranului şi i-a înmânat un protest, potrivit unui purtător de cuvânt."Aceste acţiuni sunt practic piraterie", se arată în comunicatul ministerului. Grecia a cerut eliberarea imediată a echipajelor şi să li se permită navelor să îşi continue călătoria. Aceste acţiuni au un "impact foarte negativ" asupra relaţiilor eleno-iraniene, a mai spus ministerul de externe de la Atena.

Decizia pare a fi un act de răzbunare, după ce Lana, un petrolier sub pavilion rusesc ce transporta petrol iranian, a fost reţinut recent în apele greceşti .

La 19 aprilie, autorităţile elene au sechestrat petrolierul rus Pegas, redenumit Lana câteva zile mai târziu, în largul insulei Evia, în virtutea sancţiunilor europene legate de războiul din Ucraina. Potrivit informaţiilor de atunci, nava transporta 115.000 tone de petrol iranian. Iranul a cerut din nou vineri "ridicarea imediată" a sechestrării navei reţinută de Grecia la cererea SUA, acuzate de Teheran de "violarea clară a legii maritime" şi a "convenţiilor internaţionale". Ulterior, Iranul a anunţat că a decis să ia "măsuri punitive" la adresa Greciei. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Situație explozivă la vârful Armatei Rusiei

2 ULTIMA ORĂ Prima „decapitare” la vârful Armatei Rusiei după „măcelul” din Crimeea!

3 Canalul rus „General SVR: Putin a recunoscut cu ușile închise eșecul din Ucraina. Planul prin care încearcă un „haos controlat”

4 Rusul nu știa ce i se întâmplă. Fusese capturat...

5 ULTIMA ORĂ Mândria a egalat prostia! / Rusia amenință că va lovi viitoarea fabrică de drone turcești Bayraktar din Ucraina