Iran: Trump menține relaxarea sancțiunilor decisă de Obama

Iran: Trump menține relaxarea sancțiunilor decisă de Obama

Statele Unite au decis să prelungească relaxarea sancțiunilor impuse Iranului prevăzută de acordul asupra programului nuclear al Teheranului, în pofida criticilor formulate de Donald Trump la adresa acestui text semnat în 2015 de Barack Obama, a informat miercuri Departamentul de Stat, scrie AFP.

În schimb, Trezoreria americană a anunțat în același moment că impune noi sancțiuni țintite împotriva mai multor responsabili militari iranieni și companii chineze, legate de programul balistic al Iranului.

Executivul american a informat Congresul că "Statele Unite vor continua să relaxeze sancțiunile așa cum impun angajamentele americane de ridicare a acestor sancțiuni legate de Joint Comprehensive of Action (JCPOA)", acordul privind programul nuclear iranian încheiat la 14 iulie 2015 și pus în aplicare de la 16 ianaurie 2016 între Iran și marile puteri (Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania).

Decizia administrației Trump în privința Iranului, ce prelungește politica administrației Obama pe care, totuși, a criticat-o vehement, a fost luată cu două zile înainte de alegerile prezidențiale din Iran unde președintele moderat Hassan Rohani, favorabil acordului privind programul nuclear, candidează pentru al doilea mandat.

Acordul din iulie 2015 prevede un control internațional al programului nuclear iranian, pentru a garanta că are numai obiective civile, în schimbul ridicării sancțiunilor.

"În timp ce vom menține supravegherea angajamentelor Iranului în privința JPCOA (...), vom continua să acuzăm Iranul de încălcarea drepturilor omului", a avertizat Departamentul de Stat.

Diplomația americană și-a reafirmat, totodată, "hotărârea de a contracara activitățile destabilizatoare ale Iranului în regiune, că este vorba despre sprijinul acordat regimului (sirian al președintelui Bashar) Al-Assad sau unor organizații teroriste ca Hezbollahul" șiit libanez.

Simultan, Trezoreria a anunțat sancțiuni suplimentare împotriva "unor responsabili din cadrul Apărării iraniene, unei entități iraniene și unei rețele cu sediul în China" din cauza legăturilor lor presupuse cu programul rachetelor balistice al puterii șiite.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 9 lucruri pe care să NU le faci dacă ești în Grecia, în concediu. Sunt considerate insultătoare sau respingăto…

2 PSD, dovada corupției crase! / Muistul sclemberist Teodorovici, artizanul afacerii! / Comisia Europeană a întrerup…

3 Ziua în care Anna Lesko a rupt internetul...

4 ULTIMA ORĂ Pesedistul Tudorache, îngropat de procurorii DNA! Încă un dosar! Intră în horă și avocata lui Dragn…

5 Nu, nu este fundația unui bloc, este cavoul lui Videanu de la Bellu!