Iran: Un "sabotaj" a provocat explozia la complexul nuclear din Natanz

Iran: Un "sabotaj" a provocat explozia la complexul nuclear din Natanz

Un "sabotaj" se află la originea exploziei care a avariat la începutul lui iulie complexul nuclear din Natanz, în centrul Iranului, a indicat duminică Organizaţia iraniană pentru energie atomică (OIEA), notează AFP.

"Anchetele de securitate confirmă că este vorba despre un sabotaj şi este sigur că la Natanz a avut loc o explozie", a declarat purtătorul de cuvânt al OIEA, Behrouz Kamalvandi.

"Cum s-a întâmplat explozia şi cu ce materiale, aceasta va fi anunţat de responsabilii de securitate la momentul potrivit", a adăugat el, citat de agenţia oficială iraniană Irna.

La 3 iulie, la o zi după explozie, Teheranul a anunţat că a fost stabilite cauzele incidentului, dar a refuzat, din "motive de securitate", să fie făcute publice.

Guvernatorul oraşului Natanz, Ramezan-Ali Ferdowsi, a informat la acea dată că în apropierea sitului a avut loc un incendiu, iar OIEA a precizat că nu s-au înregistrat nici victime, nici poluare radioactivă.

Principala uzină iraniană de îmbogăţire a uraniului, instalaţia de la Natanz, cu o suprafaţă de 100.000 de metri pătraţi şi construită la o adâncime de opt metri sub pământ, face parte din instalaţiile supravegheate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Unii oficiali iranieni au declarat că incidentul ar putea să fi fost provocat de un "sabotaj cibernetic", iar unul dintre ei a avertizat că Teheranul va riposta împotriva oricărei ţări care efectuează astfel de atacuri.

SUA şi Israelul acuză Iranul că dezvoltă un program nuclear militar secret, acuzaţie respinsă de Teheran.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro