Iran: Un "sabotaj" a provocat explozia la complexul nuclear din Natanz

Iran: Un "sabotaj" a provocat explozia la complexul nuclear din Natanz

Un "sabotaj" se află la originea exploziei care a avariat la începutul lui iulie complexul nuclear din Natanz, în centrul Iranului, a indicat duminică Organizaţia iraniană pentru energie atomică (OIEA), notează AFP.

"Anchetele de securitate confirmă că este vorba despre un sabotaj şi este sigur că la Natanz a avut loc o explozie", a declarat purtătorul de cuvânt al OIEA, Behrouz Kamalvandi.

"Cum s-a întâmplat explozia şi cu ce materiale, aceasta va fi anunţat de responsabilii de securitate la momentul potrivit", a adăugat el, citat de agenţia oficială iraniană Irna.

La 3 iulie, la o zi după explozie, Teheranul a anunţat că a fost stabilite cauzele incidentului, dar a refuzat, din "motive de securitate", să fie făcute publice.

Guvernatorul oraşului Natanz, Ramezan-Ali Ferdowsi, a informat la acea dată că în apropierea sitului a avut loc un incendiu, iar OIEA a precizat că nu s-au înregistrat nici victime, nici poluare radioactivă.

Principala uzină iraniană de îmbogăţire a uraniului, instalaţia de la Natanz, cu o suprafaţă de 100.000 de metri pătraţi şi construită la o adâncime de opt metri sub pământ, face parte din instalaţiile supravegheate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Unii oficiali iranieni au declarat că incidentul ar putea să fi fost provocat de un "sabotaj cibernetic", iar unul dintre ei a avertizat că Teheranul va riposta împotriva oricărei ţări care efectuează astfel de atacuri.

SUA şi Israelul acuză Iranul că dezvoltă un program nuclear militar secret, acuzaţie respinsă de Teheran.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Trei zodii care ar putea câștiga la Loto înainte de Paște. Ei s-ar putea bucura de Iepuraș mai devreme

2 VIDEO Victoraș Micula nu bea Frutti Fresh: Nu îmi plac. Vi le-am dat vouă, să fac bani, dar nu-s prost să le consum

3 VIDEO Priviți, la București, Umbrărescu a turnat deja asfalt pe singurul tronson de centură unde lucrează români

4 Scandal sexual în Austria după ce o pictoriță, proaspăt căsătorită, a chemat doi tineri în atelier

5 Scandalul sexual din armata Rusiei ia proporții