Iran/nuclear: Putin şi Merkel, favorabili menţinerii acordului (Kremlin); retragerea SUA, 'un motiv de mare îngrijorare' (Merkel)

Preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel au discutat vineri, într-o convorbire telefonică, despre situaţia creată prin retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul, pronunţându-se pentru menţinerea acestuia, a informat Kremlinul, transmit AFP şi Reuters.

Preşedintele Putin şi cancelarul Merkel 'au discutat despre situaţia legată de Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune (acordul nuclear - n.red.) în urma retragerii unilaterale a Statelor Unite', se arată în comunicatul Kremlinului.

Cei doi lideri 'au subliniat importanţa esenţială a menţinerii Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune pentru securitatea internaţională şi regională', adaugă sursa citată.

Vladimir Putin şi Angela Merkel se vor întâlni pe data de 18 mai la Soci, în sudul Rusiei.

Vorbind vineri cu prilejul unui congres al catolicilor în oraşul Muenster, din vestul Germaniei, Angela Merkel a afirmat, citată de dpa, că retragerea Statelor Unite din acordul nuclear este 'un motiv de mare îngrijorare şi, totodată, un motiv de regret'.

Deşi a recunoscut că acordul era 'oricum, dar nu ideal', Angela Merkel a considerat că 'nu a fost corect (...) să fie revocat în mod unilateral un astfel de acord'.

Ea a mai spus că decizia preşedintelui american Donald Trump nu constituie un motiv pentru punerea sub semnul întrebării a relaţiei dintre Uniunea Europeană şi SUA.

Posibilităţi de salvare a acordului într-un format fără Statele Unite trebuie să fie discutate cu Iran, a adăugat cancelarul, potrivit agenţiei Reuters. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Der Spiegel / Iadul de după vindecare, mărturii. Prin ce pot trece tinerii după Covid și de ce se tem medicii c…

2 Să dea Dumnezeu ca acest om să nu aibă dreptate!

3 PSD, în pragul exploziei! Procurorii se pregătesc de reținerea „Rețelei Burci” / Cristian Burci, fugit acum în D…

4 Scandal de hărțuire sexuală la vârful PMP

5 Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie: E greu să porți mască? E mult mai greu intubat