Iranienii cer desființarea poliției moralității după moartea lui Mahsa Amini. Noi proteste violente

Iranienii cer desființarea poliției moralității după moartea lui Mahsa Amini. Noi proteste violente

Oficialii guvernamentali iranieni au denunțat a patra zi de proteste după moartea unei femei kurde de 22 de ani în custodia poliției, susținând că manifestanții au căzut victime ale unei conspirații a dușmanilor săi, notează The Guardian.

Proteste în Iran dupa ce a murit Masha Amini FOTO Profimedia

Mahsa Amini a murit vineri după ce a fost arestată de poliția pentru moralitate pentru că nu purta corect hijab-ul și pantalonii, un episod tragic care a declanșat furia în stradă împotriva tratamentului nejustificat și uneori brutal aplicat femeilor de către această ramură a poliției.

La nivel local au fost lansate petiții pentru desființarea poliției moralității, afirmând că acțiunile lor de impunere a hijabului sunt contraproductive și discriminatorii.

Mohsen Mansouri, guvernatorul Teheranului, a scris pe Twitter: „Principalele elemente ale nucleului inițial al adunărilor din Teheran din această seară au fost complet organizate, antrenate și planificate pentru a crea tulburări în Teheran.

Arderea steagului, turnarea de motorină pe drumuri, aruncarea de pietre, atacarea poliției, incendierea motoarelor mașinilor și a coșurilor de gunoi, distrugerea proprietății publice etc... nu sunt opera unor oameni obișnuiți”.

Unii legislatori iranieni au afirmat că persoane din exterior, inclusiv organizații de presă susținute de inamicii Iranului din Arabia Saudită, au exploatat moartea ei. Cu toate acestea, ei au continuat să promită în continuare o anchetă.

Cel puțin două persoane au murit. Alți 250 de protestanți au fost răniți

Amploarea violențelor și numărul de arestări de luni seară sunt greu de evaluat în mod independent. Cu toate acestea, pe rețelele de socializare au fost postate videoclipuri cu bătăi și proteste, inclusiv imagini cu zgomot de focuri de armă.

Grupul kurd pentru drepturile omului Hengaw, cu sediul în Norvegia, a declarat că a confirmat trei decese la mitingurile din provincia Kurdistan - câte unul în fiecare dintre orașele Divandareh, Saqqez și Dehglan.

Acesta a adăugat că 221 de persoane au fost rănite și alte 250 au fost arestate în regiunea Kurdistan, unde a avut loc, de asemenea, o grevă generală luni.

O fetiță în vârstă de 10 ani - ale cărei imagini pline de sânge au devenit virale pe rețelele de socializare - a fost rănită în orașul Bukan, dar este în viață, a adăugat aceasta.

Multe proteste au fost pașnice, inclusiv plasarea unui banner care îl înfățișa pe Amini pe un pod care traversează una dintre principalele autostrăzi din Teheran.

Prezența președintelui iranian Ebrahim Raisi în SUA a declanșat proteste la New York

Controversa este sensibilă pentru președintele iranian, Ebrahim Raisi, care se află în prezent la New York pentru a se adresa pentru prima dată Adunării Generale a ONU. Grupurile pentru drepturile omului din New York protestează împotriva prezenței sale și lansează acțiuni în justiție împotriva sa.

Deși Raisi a ordonat o investigație și și-a exprimat compasiunea personală, criticii săi spun că sprijinul său anterior pentru o poliție a moralității mai intervenționistă a expus o diviziune culturală în interiorul Iranului.

Ca un semn că autoritățile erau îngrijorate că furia ar putea scăpa de sub control, un consilier al liderului suprem al țării, Ayatollah Ali Khamenei, a făcut luni o vizită de două ore la casa familiei lui Amini.

Agenția semi-oficială de știri Tasnim a declarat că acesta i-a spus familiei lui Amini că „toate instituțiile vor acționa pentru a apăra drepturile care au fost încălcate” și că este sigur că Khamenei este „de asemenea afectat și îndurerat” de moartea acesteia.

Mahsa Amini ar fi murit din cauza unei afecțiuni cerebrale preexistente

Regimul este hotărât să susțină că ea a murit în custodia poliției nu din cauza vreunei bătăi, ci ca urmare a unei afecțiuni cerebrale preexistente și a unei operații efectuate când avea cinci ani. Tomografiile computerizate ale creierului ei publicate de spital au devenit subiectul unei dispute medicale, susținătorii guvernului citând neurologi care susțin că acestea arată că stresul psihologic a fost cauzat de operația anterioară la creier, iar criticii săi susțin că acestea arată semne de bătaie și traume fizice. Site-ul oficial de știri al guvernului a declarat că ar putea dura trei săptămâni pentru ca ancheta să ajungă la o concluzie.

Indiferent de rezultat, unele părți ale societății iraniene și-au pierdut în mod clar răbdarea cu poliția moralității, susținând că multe femei au suferit tulburări de stres post-traumatic pe termen lung în urma eforturilor poliției de a le „reeduca”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...