Iranul modifică dronele furnizate Rusiei, pentru a provoca daune maxime în Ucraina - investigație CNN

Iranul modifică dronele furnizate Rusiei, pentru a provoca daune maxime în Ucraina - investigație CNN

De la începutul războiului din Ucraina, Iranul a furnizat Rusiei sute de drone, pe care să le folosească în conflictul armat. O investigație a jurnaliștilor CNN arată că focoasele explozive au fost modificate, astfel încât să provoace daune maxime țintelor de infrastructură din interiorul Ucrainei.

Clădire în Kiev distrusă de Rusia cu o dronă iraniană FOTO Profimedia

Dronele pe care Iranul le-a trimis Rusiei să le folosească în războiul său din Ucraina au vizat, în mare parte, rețeaua electrică și instalațiile energetice. Acestea au avut un impact devastator, lucru care s-ar putea datora faptului că respectivele focoase explozive au fost modificate, arată nou raport de investigație obținut exclusiv de CNN.

Astfel, atacurile cu drone, precum și barajele cu rachete rusești, i-au lăsat pe civilii ucraineni din întreaga țară fără căldură, electricitate sau apă curentă în lunile înghețate de iarnă.

Cercetătorii britanici au făcut descoperirea

Dronele trimise Rusiei, din Iran, au fost modificate FOTO Conflict Armament Research

Dronele trimise Rusiei, din Iran, au fost modificate FOTO Conflict Armament Research

Un focos neexplodat de la o dronă iraniană Shahed-131, găsit în regiunea Odesa de Sud, a Ucrainei în octombrie 2022 a fost examinat, luna trecută, de către organizația de investigație Conflict Armament Research din Marea Britanie, împreună cu armata ucraineană. CAR a furnizat concluziile către jurnaliștii de investigație ai CNN.

Compoziția focosului este întocmai explicația conform căreia atacul Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene, din ultimele luni, s-a dovedit atât de eficient.

Cercetătorii cred că focoasele, care măsoară puțin mai puțin de doi metri lungime, au fost modificate în grabă, cu straturi de zeci de fragmente mici de metal, prost montate, întucât la impact ele se împrăștie pe o rază mare. Pe lângă fragmente, există și 18 „încărcări” mai mici în jurul circumferinței focoasei care, atunci când sunt topite de explozie, pot străpunge armura și pot crea un fel de efect exploziv de „360 de grade”.

Focoasele, studiate de specialiștii britanici FOTO Conflict Armament Research

Focoasele, studiate de specialiștii britanici FOTO Conflict Armament Research

Toate aceste elemente maximizează, în esență, capacitatea focosului de a distruge ținte precum: centrale electrice, rețele de distribuție, linii de transport și transformatoare mari, de mare putere. De asemenea, reparațiile necesită eforturi mult mai mari.

Parcă s-au uitat la focosul consumat și au spus: „Cum putem să-l facem și mai distructiv?”, a spus Damien Spleeters, unul dintre anchetatorii care au examinat arma.

În schimb, ogivele care vizează obiective de pe câmpul de luptă, cum ar fi tancurile sau piesele de artilerie, ar putea fi proiectate diferit, a explicat Spleeters, cu o încărcătură frontală, care este folosită pentru ţinte mai concentrate. Focosul examinat de CAR, însă, are un efect de încărcătură radială, ceea ce poate avea ca rezultat o zonă de impact mai mare.

Rușii, tot mai dependenți de dronele iraniene

CNN a relatat anterior că s-a constatat că dronele de fabricaţie iraniană folosite în Ucraina conţineau o cantitate semnificativă de componente americane şi occidentale, ceea ce a determinat administraţia Biden să investigheze modul în care tehnologia de fabricaţie americană ajunge în componenţa acestor arme.

Spleeters a declarat că examinarea focosului Shahed-131 - ale cărui componente nu au fost niciodată făcute publice până acum - i-a ajutat pe analişti să înţeleagă mai bine modul în care Iranul şi-a fabricat dronele.

Au existat multe speculații că, probabil, acești explozivi sunt foarte ieftini și simpli. Dar privind focosul, este clar că s-au gândit mult pentru a se asigura că poate provoca cât mai multe daune posibile infrastructurii, pe o rază mare.”, a mai spus expertul.

Luna trecută, Institutul pentru Studierea Războiului a constatat că forțele ruse au devenit din ce în ce mai dependente de drone în campania lor de distugere a infrastructurii critice ucrainene – atât de mult încât stocul lor de drone se epuizează deja, la doar câteva luni după ce Iranul a început să le trimită.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...