Iranul urmărește să evite sancțiunile americane prin colaborarea cu Rusia

Iranul urmărește să evite sancțiunile americane prin colaborarea cu Rusia

Președintele iranian Ebrahim Raisi a afirmat, joi, în timpul unui summit desfășurat la Samarkand, în Uzbekistan, că Iranul caută să neutralizeze sancțiunile care i-au fost impuse de SUA printr-o colaborare cu Rusia, relatează DPA, conform Agerpres .

Președintele iranian a devenit membru cu drepturi depline a SCO miercuri. FOTO EPA-EFE

Luăm în serios extinderea relaţiilor bilaterale. Relaţiile noastre nu sunt normale, sunt mai degrabă de natură strategică”, a declarat Raisi la summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (SCO), conform agenţiei de presă iraniană Tasnim.

Domeniile de cooperare ar putea fi extinse în plan politic, comercial şi economic, precum şi în cel aerospaţial”, a mai precizat președintele Iranului.

Organizaţia de Cooperare de la Shanghai a fost fondată în anul 2001, având ca membri China, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan.

În anul 2015, a fost extinsă pentru a include India şi Pakistan. Iranul a devenit membru cu drepturi depline, miercuri, 14 septembrie.

Iranul şi-a reorganizat politica externă şi urmărește să coopereze economic şi militar în special cu China şi Rusia pentru a evita sancţiunile occidentale, ca reacție la tensiunile cu Occidentul din pricina programelor sale nucleare şi de rachete.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...