Isărescu: Bani sunt, în piață există un exces de lichiditate de 3 miliarde de euro

Isărescu: Bani sunt, în piață există un exces de lichiditate de 3 miliarde de euro

În piață există un exces de lichiditate de 3 miliarde de euro, la care se adaugă încă pe atât în rezervele minime obligatorii, a declarat marți guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

"Bani sunt. Fac un calcul simplu: sunt vreo trei miliarde exces de lichiditate în piață, încă cam atâta mai sunt în rezervele minime obligatorii, care au rămas la 8% la lei. Ar trebui să scadă spre 2%. Mai poate să spună cineva că nu sunt bani? Iar raportul dintre credite și depozite este subunitar. A devenit subunitar. Sunt mai multe economisiri decât credite și încă țipăm că vine statul, ia banii și că se împrumută de pe piață. Raportul între credite și dobânzi, care a fost supraunitar, deci credite cu mult mai multe decât putea să economisească economia României, 150%, la unele bănci a fost 300%, prin acest deleveraging, a devenit subunitar", a spus acesta.

Potrivit guvernatorului, restul banilor puteau fi folosiți la export de capital, dar nu s-a ajuns acolo.

În altă ordine de idei, Mugur Isărescu a dar asigurări că Banca Centrală nu va începe să majoreze dobânzile înainte de o revenire a inflației.

"Nu o să înceapă Banca Națională să crească dobânzile înainte de o revenire a inflației, care statistic este inevitabilă — și este inevitabilă și cu ce se întâmplă în lume. Dar vom fi foarte atenți ca ea să nu se ducă, inflația, dincolo de pragurile noastre pe care le țintim încă cu țintirea inflației", a precizat șeful BNR.

AGERPRES/(A — autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Anda Badea)


populare
astăzi

1 Adevărații șefi ai României, la ei e cheia...

2 O informație care dă de gândit...

3 VIDEO Nicușor Dan a luat-o razna? Serie de gafe la dezbaterea de la TVR

4 VIDEO „Taci dracu' din gură, ești altă generație, nu vă suport” / Claudiu Bleonț și-a umilit fetița pe scenă

5 Aceste lucruri se petrec în „curata” Germanie... La Amsterdam, unde abia poți respira pe anumite străzi din cauza „ierbii”, cum o fi?