Israel: A fost descoperită una dintre cele mai vechi moschei din lume

Israel: A fost descoperită una dintre cele mai vechi moschei din lume

Autoritatea pentru Antichităţi din Israel a anunţat miercuri, 22 iunie, că a dezgropat rămăşiţele uneia dintre cele mai vechi moschei rurale din lume, care demonstrează răspândirea islamului în deşertul Negev, o regiune din sudul Israelului.

Datată în secolele al VII-lea sau al VIII-lea d.Hr., primele secole ale islamului cu mai bine de 1.200 de ani în urmă, moscheea a fost dezgropată în timpul săpăturilor din oraşul beduin Rahat, situat în Negev, la nord de Peninsula Arabică, unde s-a născut religia musulmană.

Moscheea cuprinde „o cameră pătrată şi un perete orientat spre Mecca”, cu o nişă de rugăciune semicirculară (mihrab) orientată spre sud, a declarat Autoritatea pentru Antichităţi din Israel (IAA) pe 22 iunie. „Aceste trăsături arhitecturale unice arată că această clădire a fost folosită ca moschee”, posibil să fi găzduit câteva zeci de credincioşi la un moment dat, a spus AIA.

În apropierea moscheii, a fost descoperită şi o clădire de lux, cu resturi de vase şi obiecte din sticlă care oferă indicii despre bogăţia locuitorilor, au spus autorităţile care deja exhumaseră în 2019, tot la Rahat, rămăşiţele unei moschei rurale datând din aceeaşi perioadă.

Aceste rămăşiţe musulmane, printre „cele mai vechi din lume”, ne permit să aflăm mai multe despre „introducerea unei noi religii - islamul - şi a unei noi dominaţii şi cultură în regiune (...) care s-au impus treptat prin moştenirea vechiul guvern bizantin şi religia creştină care a condus teritoriul timp de sute de ani”, a explicat Autoritatea pentru Antichităţi din Israel.

Moscheile dezgropate în Rahat vor fi păstrate în locaţiile lor actuale, fie ca monumente istorice, fie ca locuri active de rugăciune, au adăugat autorităţile israeliene.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce știe Fukuyama? / „Un colaps mult mai mare al Rusiei se va dezvălui în zilele următoare”

2 Familia de interlopi Kalu, tatăl și fiii care spărgeau dinții cu ciocanul de șnițele, în urmărire

3 VIDEO Europa se pregătește de război? Un tren plin cu tancuri se poloneze se îndreaptă spre graniță

4 Înlăturarea lui Putin de la putere este deja pregătită, spun serviciile secrete ucrainene

5 Rusia răspunde cu torpila nucleară Poseidon. Serviciile occidentale au avertizat că submarinul K-329 Belgorod pregătește testarea torpilei