Israel: Benjamin Netanyahu îşi poate păstra funcţia într-un guvern de tranziţie (procurorul general)

Israel: Benjamin Netanyahu îşi poate păstra funcţia într-un guvern de tranziţie (procurorul general)

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, inculpat pentru corupţie, poate rămâne în post în "guvernul de tranziţie" actual, a confirmat luni procurorul general, Avichai Mandelblit, după o serie de apeluri la demisia şefului guvernului, relatează AFP.

În urma alegerilor parlamentare anticipate din aprilie şi septembrie care nu au condus încă la formarea unui guvern, Benjamin Netanyahu este premier în exerciţiu în aşteptarea formării unei noi coaliţii guvernamentale.

Anunţul punerii sale sub acuzare, joi, pentru ''corupţie, fraudă şi abuz de încredere'' în diferite dosare de către procurorul general i-a determinat pe unii oameni politici să ceară demisia lui, cum este cazul principalului său rival, Benny Gantz.

Procurorul general Avichai Mandelblit a declarat luni că, în faţa "cererilor de demisie" a lui Benjamin Netanyahu, a organizat o reuniune a biroului său pentru a da un răspuns "definitiv" în această problemă.

"În stadiul actual cu un guvern de tranziţie, nu există nicio obligaţie juridică pentru premier de a demisiona", a afirmat procurorul general, potrivit unui comunicat la biroului său.

Avichai Mandelblit a precizat că situaţia juridică a prim-ministrului este echivalentă celei unui şef de guvern care şi-a prezentat demisia şi că, potrivit legii, într-o astfel de configuraţie, îşi păstrează postul până la formarea unui nou cabinet.

În ce priveşte posturile ministeriale deţinute de Benjamin Netanyahu care este, de asemenea, ministru al sănătăţii, afacerilor sociale, pentru problemele diasporei şi agriculturii, procurorul general a menţionat că această problemă va fi analizată mai târziu.

Benjamin Netanyahu nu a reuşit să obţină sprijinul a 61 de deputaţi, pragul majorităţii parlamentare, pentru a forma un guvern după alegerile anticipate din aprilie, apoi din septembrie. Rivalul său, centristul Benny Gantz, a eşuat şi el în această misiune, astfel că preşedintele ţării, Reuven Rivlin, a fost nevoit să o încredinţeze parlamentului.

Knessetul are la dispoziţie 21 de zile, până la 11 decembrie, să-i prezinte preşedintelui Rivlin un document semnat de cel puţin o majoritate de 61 de aleşi, care se angajează să susţină un deputat pentru postul de prim-ministru. Dacă însă niciun parlamentar nu poate obţine acest număr de semnături, parlamentul va fi dizolvat şi Israelul va reveni la urne, pentru a treia oară într-un an.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată decăderea unei dive...

2 Scandalul falsului sex oral / „Nu este o gogoriță de cancan, este real și s-ar putea să se transforme într-o che…

3 Regele proștilor și-a băgat partidul în faliment! / Ponta pierde și salariul și Tesla X de 130.000 de euro de l…

4 AUDIO „Vin și te iau din pat și acolo la tine, de față cu mumă-ta și cu tac-tu, îți tai capu’!”

5 Interesant ce spune profesorul de la Yale / Rămâne de văzut dacă a fost prostie sau intenție