Israel, „cartoful fierbinte“ al Europei: Pericolul care ne va crea mari dureri de cap de luna viitoare

Israel, „cartoful fierbinte“ al Europei: Pericolul care ne va crea mari dureri de cap de luna viitoare

Imediat după ce s-a declanșat războiul sângeros din Orientul Mijlociu, la noi s-a vehiculat ideea că, aruncat în brațele unui conflict militar, Israel va renunța la preliminariile Euro 2024!

Cetățenii din Israel pot deveni niște ținte vii pentru atacurile teroriste, inclusiv în Europa

Ca de obicei însă, vorbim despre niște scenarii românești fără nicio acoperire. Spre dezamăgirea noastră și a celor de la UEFA! Pentru că, dacă noi am fi beneficiat de retragerea israelienilor prin obținerea calificării la Euro 2024, și forul european ar fi răsuflat ușurat. Explicația e simplă: UEFA ar fi fost scutit de grijile legate de meciurile Israelului într-o perioadă în care această reprezentativă s-a transformat în „cartoful fierbinte“ al fotbalului european. Nu doar că israelienii nu mai pot găzdui meciuri acasă din cauza războiului, dar și partidele lor din deplasare / teren neutru reprezintă un risc major. Din motive de securitate, pericolul unui atentat, înaintea partidei, e unul real. De altfel, deja am avut un caz grav, când meciul Belgia – Suedia de săptămâna trecută a fost precedat, la Bruxelles, de un atac terorist soldat cu doi morți.

Chiar și așa, nu se pune problema retragerii Israelului din preliminarii. Ceea ce e de înțeles, având în vedere că naționala acestei țări are o șansă istorică: de a obține, în premieră, calificarea la un Campionat European de fotbal! Doar că misiunea echipei pregătite de Alon Hazan (56 de ani) se anunță din ce în ce mai complicată. În primul rând, din cauza programului sufocant de lună viitoare. Care n-a fost, deocamdată, anunțat, în mod oficial, de UEFA, dar care, cel mai probabil, va arăta așa:

*12 noiembrie: Kosovo – Israel (Priștina)

*15 noiembrie: Israel – Elveția (Teren neutru)

*18 noiembrie: Israel – România (Teren neutru)

*21 noiembrie: Andorra – Israel (Andorra la Vella)

Pe lângă faptul că israelienii pot fi nevoiți să joace patru meciuri în zece zile, ei au pierdut deja și avantajul terenului propriu și, mai mult decât atât, din rațiuni de securitate, partidele cu Elveția și România se vor disputa cu porțile închise.

Niște jucători scoși din ritmul competițional

Israelul nu doar că reprezintă o „durere de cap“ pentru UEFA, dar are și probleme interne din ce în ce mai mari. Potrivit Eurosport , starea de război a oprit campionatul intern, ultimele partide fiind disputate în weekend-ul de 30 septembrie – 1 octombrie. Apoi, ar fi trebuit ca reunirea lotului echipei naționale să fie urmată de partidele cu Elveția (acasă) și cu Kosovo (în deplasare). Ceea ce nu s-a mai întâmplat, după atacul terorist declanșat de Hamas pe data de 7 octombrie. Nu doar că meciurile naționalei s-au anulat, dar s-a oprit și campionatul intern din Israel.

Până acum, etapa cu numărul 6, cea care urmează, era „în ceață“. Duminică însă, după o ședință, cluburile din prima ligă au fost informate să-și pregătească reluarea activității pentru data de 25 noiembrie. Anunțul reprezintă o lovitură pentru selecționerul Alon Hazan și pentru șansele de calificare la Euro 2024. Pentru că, luna viitoare, Hazan va fi nevoit să apeleze la niște fotbaliști scoși din ritmul competițional, fără meciuri oficiale în picioare de peste o lună! Vorbim despre jucătorii care vor fi convocați din campionatul intern al Israelului. Și nu sunt puțini!

La ultima acțiune a primei reprezentative, în luna septembrie, când Israel a remizat cu România (1-1) pe Arena Națională și apoi a învins naționala din Belarus (1-0) la Tel Aviv, în lotul convocat de Alon Hazan au fost 13 fotbaliști din campionatul intern. Și șase dintre ei au fost chiar titulari pe Arena Națională: Miguel Vítor (Hapoel Be'er Sheva), Sean Goldberg (Maccabi Haifa), Roy Revivo (Maccabi Tel Aviv), Dor Peretz (Maccabi Tel Aviv), Sagiv Yehezkel (juca la Hapoel Be'er Sheva atunci. Acum, a ajuns în Turcia, la Antalyaspor) și Dor Turgeman (Maccabi Tel Aviv).

Așadar, cam jumătate dintre titularii Israelului, vor ataca partidele decisive de calificare pentru Euro 2024, departe de forma lor sportivă ideală. Ceea ce reprezintă un avantaj pentru Elveția și România, contrcandidatele din grupa I, și un handicap major pentru selecționerul Alon Hazan.

Chiar și așa, în dialog cu gsp.ro , Mircea Lucescu (78 de ani) a avertizat să nu ne culcăm pe o ureche, acum când Israel are probleme tot mai mari: „Atenție mare la jocul cu Israel! Această echipă va veni cu un potențial emoțional extraordinar, ieșit din comun“.

Preliminarii Euro 2024, grupa I

1. România 8 4 4 0 13-4 16

2. Elveția 7 4 3 0 20-8 15

3. Israel 6 3 2 1 7-7 11

4. Kosovo 7 1 4 2 8-8 7

5. Belarus 8 1 3 4 7-14 6

6. Andorra 8 0 2 6 3-17 2

*Primele două clasate vor merge la Euro 2024.

Programul grupei până la finalul campaniei

*15 noiembrie: Israel – Elveția

*18 noiembrie: Belarus – Andorra, Elveția – Kosovo, Israel – România

*21 noiembrie: România – Elveția, Andorra – Israel, Kosovo - Belarus

*Meciul Kosovo – Israel urmează să fie reprogramat de UEFA.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB