Israel: Consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan a discutat cu premierul israelian şi cu liderul ANP

Israel: Consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan a discutat cu premierul israelian şi cu liderul ANP

Consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan s-a întâlnit miercuri cu prim-ministrul israelian Naftali Bennett, al cărui guvern se opune eforturilor de relansare a discuţiilor nucleare iraniene, şi cu liderul palestinian Mahmoud Abbas, transmite AFP.

"Delegaţiile SUA şi Israelului au avut consultări detaliate cu privire la Iran, în timpul cărora domnul Sullivan a subliniat hotărârea administraţiei SUA de a aborda toate aspectele ameninţării Iranului la adresa păcii şi securităţii regionale şi internaţionale", a declarat Emily Horne, purtătoare de cuvânt a Consiliul naţional de securitate al SUA.

Jake Sullivan "a reafirmat, de asemenea, angajamentul ferm al Statelor Unite ca Iranul să nu obţină niciodată arme atomice", potrivit aceleiaşi surse.

Israelul, considerată singura putere nucleară din Orientul Mijlociu, se teme că Iranul va putea deveni în curând o ţară cu suficient combustibil pentru a produce bomba atomică.

Naftali Bennett, care a acuzat Iranul de "şantaj nuclear", a cerut recent "încheierea imediată" a negocierilor nucleare cu Teheranul de la Viena, opunându-se ridicării sancţiunilor impuse Iranului.

"Ceea ce se întâmplă la Viena are implicaţii profunde pentru stabilitatea Orientului Mijlociu şi pentru securitatea Israelului în următorii ani. De aceea, această întâlnire (cu Jake Sullivan) este oportună", a declarat Naftali Bennett miercuri înaintea întâlnirii cu oficialul american.

Consilierul american, care a sosit marţi seară în Israel, a apreciat că "într-un moment critic pentru cele două ţări ale noastre cu privire la un set de probleme majore de securitate, este important să ne aşezăm împreună şi să dezvoltăm o strategie comună", conform unui comunicat de presă israelian.

Liderii israelieni au sugerat deja că ar putea ataca Iranul.

Preşedintele Isaac Herzog a făcut aluzie la acest lucru miercuri, la o ceremonie de absolvire a Forţelor Aeriene."Ameninţarea nucleară iraniană trebuie neutralizată o dată pentru totdeauna, cu sau fără un acord", a spus preşedintele.

Jake Sullivan s-a întâlnit, de asemenea, la Ramallah, în Cisiordania ocupată, cu preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP) Mahmoud Abbas "pentru a sublinia dorinţa administraţiei americane de a consolida angajamentul cu ANP şi de a aprofunda legăturile cu poporul palestinian".

Consilierul american pentru securitate naţională a spus că a discutat cu Mahmoud Abbas despre "reluarea la un nivel semnificativ a asistenţei economice şi pentru dezvoltare".

Liderul palestinian i-a comunicat interlocutorului american "nevoia de a se pune capăt ocupaţiei israeliene pe pământul statului Palestina, de a opri aşezările, atacurile şi violenţa coloniştilor", potrivit agenţiei oficiale palestiniene Wafa.

Potrivit comunicatului SUA, Sullivan a menţionat în dialogul cu oficialii israelieni "necesitatea de a se evita iniţiativele care ar putea reaprinde tensiunile pe teren şi a încurajat eforturile (...) care să conducă spre o soluţie cu două state".

Negocierile dintre israelieni şi palestinieni sunt într-un punct mort din 2014, iar premierul Bennett se opune ferm creării unui stat palestinian. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /