Israel: Netanyahu se prezintă din nou în faţa judecătorilor în procesul în care este acuzat de corupţie

Israel: Netanyahu se prezintă din nou în faţa judecătorilor în procesul în care este acuzat de corupţie

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu urmează să compară luni din nou în faţa tribunalului districtual de la Ierusalim pentru a răspunde acuzaţiilor de corupţie, înaintea unor alegeri parlamentare cruciale pentru supravieţuirea sa politică, transmit dpa şi AFP.

Un complet de trei magistraţi, condus de judecătoarea Rivka Friedman-Feldman, va audia pentru prima dată răspunsul apărării la actul de inculpare care îl vizează pe Netanyahu, singurul şef de guvern din istoria Israelului inculpat în timpul mandatului.

Luni va fi pentru a doua oară când Netanyahu va compărea în instanţă, prima înfăţişare având loc în mai 2020, când i-au fost citite acuzaţiile.

Acestea se referă la mită, fraudă şi abuz de încredere în trei dosare distincte. Premierul este acuzat că ar fi acceptat în mod repetat cadouri scumpe şi că ar fi încercat să-şi asigure o acoperire mediatică favorabilă în schimbul unor acordării unor avantaje.

Şedinţa de luni era programată iniţial în ianuarie, dar a fost amânată din cauza lockdown-ului impus pe fondul epidemiei de COVID-19 şi relaxat de duminică.

În ajunul prezentării sale în faţa judecătorilor, Netanyahu le-a spus susţinătorilor săi că ştie că aceştia doresc să-l sprijine, însă i-a îndemnat: 'De dragul sănătăţii voastre, de dragul sănătăţii noastre, a tuturor, nu veniţi'.

Audierea de luni are loc cu câteva săptămâni înaintea alegerilor parlamentare de la 23 martie. În pofida procesului, partidul Likud al lui Netanyahu continuă să conducă în sondaje, chiar dacă acestea prognozează că îi va fi dificilă formarea unei coaliţii majoritare.

De la precedenta înfăţişare, avocaţii premierului au studiat materialul probatoriu şi şi-au formulat strategiile de apărare. Netanyahu neagă toate acuzaţiile care i se aduc.

Preşedintele Knessetului, Yariv Levin, membru al Likud, i-a îndemnat pe judecători să audieze martori doar după ziua votului, pentru a se evita o 'ingerinţă grosolană a justiţiei' în procesul electoral. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale