Israel: Nu există încă un consens cu Statele Unite asupra anexării Cisiordaniei (ministru israelian)

Israel: Nu există încă un consens cu Statele Unite asupra anexării Cisiordaniei (ministru israelian)

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu nu a ajuns încă la un consens cu Statele Unite şi principalul său partener de coaliţie în legătură cu promisiunea de a anexa părţi din Cisiordania, a declarat joi un ministru al cabinetului israelian, citat de Reuters.

Remarcile lui Tzipi Hotovely, "ministrul aşezărilor" evreieşti, subliniază dificultăţile cu care Netanyahu s-ar putea confrunta în implementarea în curând a măsurilor în teritoriul ocupat, cu o dezbatere oficială a cabinetului pe această temă urmând să înceapă la 1 iulie.

În linie cu un plan de pace anunţat de preşedintele SUA Donald Trump în ianuarie, Netanyahu a declarat că intenţionează să extindă suveranitatea israeliană asupra aşezărilor evreieşti şi a Văii Iordanului în Cisiordania.

Palestinienii doresc ca regiunea, împreună cu Gaza şi Ierusalimul de Est, să fie un stat al lor.

Ei au cerut sancţiuni internaţionale împotriva Israelului, iar ţările arabe şi europene şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la
măsurile teritoriale unilaterale care ar putea periclita soluţia a două state la un conflict vechi de decenii.

"Există încă diferenţe între americani şi noi în această privinţă şi între noi şi partenerul nostru senior în guvernul de uniune, Albastru-Alb", a declarat Hotovely pentru Radioul Armatei, referindu-se la partidul centrist condus de ministrul apărării Benny Gantz care a cerut un dialog internaţional amplu pe această temă.

Palestinienii au respins planul lui Trump, care prevede statalitatea, dar cu Israelul păstrând cele mai multe aşezări construite pe un teritoriu capturat într-un război din 1967.

Un comitet de oficiali americani şi israelieni trasează liniile teritoriale în Cisiordania conform propunerii lui Trump.

"Nu există încă nicio hartă convenită cu privire la această chestiune. Trebuie să fie convenită de părţi ale guvernului (israelian) şi de către partea americană", a spus Hotovely.

Un oficial american a declarat că criza coronavirusului a făcut dificil ca toţi membrii comitetului de cartografiere să se întrunească.

Cele mai multe ţări consideră aşezările israeliene pe teritoriul ocupat ca ilegale. Israelul contestă acest lucru.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...