LIVE Americanii spun că Israelul a atacat Iranul/Iranienii spun că nu s-a întâmplat nimic și că totul e o propagandă media israeliană și americană

LIVE Americanii spun că Israelul a atacat Iranul/Iranienii spun că nu s-a întâmplat nimic și că totul e o propagandă media israeliană și americană

Israelul a atacat Iranul, au declarat pentru Reuters trei persoane familiarizate cu această chestiune, iar presa de stat iraniană a anunțat vineri dimineața devreme că forțele sale au distrus câteva drone. O sursă a declarat pentru Reuters că Statele Unite nu au fost implicate, dar au fost notificate de Israel înainte de atac. Agenția de știri iraniană Fars a relatat că trei explozii au fost auzite în apropierea unei baze militare din orașul central Isfahan. Un oficial iranian a afirmat că nu a fost vorba de un atac cu rachete și că exploziile au fost rezultatul activării sistemelor de apărare aeriană ale Iranului.

Soldati israelieni, pregatiti pentru atacul asupra IranuluiFoto: Mostafa Alkharouf / AFP / Profimedia

Televiziunea de stat iraniană a transmis că, la scurt timp după miezul nopții, „trei drone au fost observate pe cer deasupra orașului Isfahan. Sistemul de apărare aeriană s-a activat și a distrus aceste drone pe cer". Ulterior, televiziunea a declarat că situația din Isfahan era normală și că nu au avut loc explozii la sol. Armata israeliană nu a vrut să facă niciun comentariu cu privire la aceste informații. Zborurile comerciale au fost suspendate către şi dinspre mai multe aeroporturi, inclusiv Teheran, potrivit agenţiei Mehr, care citează autorităţile aeroportuare.

07:58Un zbor de la Dubai la Teheran s-a întors înapoi în Emiratele Arabe Unite, vineri dimineață, după ce Aeroportul Internațional Imam Khomeini din Teheran a fost închis.

Un purtător de cuvânt al Flydubai a declarat pentru CNN că toate zborurile din Dubai către Iran au fost anulate, adăugând că „siguranța pasagerilor și a echipajului nostru este prioritatea noastră".

07:53Nu au fost provocate pagube în atacul din timpul nopții, a declarat vineri un comandant de rang înalt al armatei iraniene, Siavosh Mihandoust, potrivit televiziunii de stat.

Comandantul iranian a afirmat că zgomotele auzite peste noapte la Isfahan s-a datorat sistemelor de apărare aeriană care au vizat un „obiect suspect”. (Reuters)

07:26Israelul a anunţat SUA de joi că va riposta împotriva Iranului în zilele următoare, a declarat un oficial american, citat de CNN. Acesta spune că SUA nu au fost de acord. „Nu am aprobat un eventual atac ca răspuns”, a spus oficialul. Israelul a desfăşurat o lovitură în Iran, a declarat pentru CNN un oficial american. Atacul a venit la doar câteva ore după ce ministrul de Externe iranian Hossein Amir-Abdollahian a declarat, într-un interviu pentru CNN, că dacă Israelul intreprinde alte acţiuni militare împotriva sa ”răspunsul va fi imediat și de nivel maxim”.

La scurt timp după ce au fost raportate presupusele lovituri cu rachete israeliene, senatorul american Marco Rubio a publicat o postare, pe X, în care a scris „Israelul are capacitatea de a efectua lovituri împotriva țintelor din Iran fără a intra în spațiul aerian iranian din aeronave deasupra spațiului aerian sirian și irakian”.

Senatorul spune că în nord-vestul orașului Isfahan este baza militară iraniană Khatami.

Apărarea antiaeriană iraniană a fost activată și în Tabriz, în nord-vestul Iranului, vineri dimineață, după ce un suspect a fost observat în aer, potrivit Fars.

  • Potrivit Bloomberg, oficialii israelieni au notificat joi SUA că plănuiesc să lanseze o grevă în următoarele 24-48 de ore.

Lovituri și în Siria și Irak

Potrivit site-ului de știri local As-Suwayda24, citat de Jerusalem Post , atacurile aeriene au vizat radare aparținând armatei siriene, în guvernoratele As-Suwayda și Daraa din sudul Siriei.

Locuitorii din Erbil și Mosul, Irak au raportat că au auzit și sunete de avioane de luptă vineri dimineață.

07:18 Agenția iraniană de știri Mehr confirmă că mai multe explozii a fost auzite în provincia Isfahan în primele ore ale zilei de vineri. „Exploziile s-au auzit în regiunile de nord și de est ale Isfahanului, iar localnicii cred că ele se datorează sistemelor de apărare aeriană. Până în prezent, nu există pagube. O sursă informată a declarat că sunetul exploziei a fost cauzat de distrugerea a trei drone deasupra Isfahan.”

06:57 Trei oficiali iranieni au confirmat pentru New York Times că atacul a lovit o bază aeriană militară din apropierea orașului Isfahan, în centrul Iranului, vineri dimineața, dar nu au spus care țară a lansat atacul.

06:42 Oficialii iranieni au spus că nimic neobișnuit nu s-a întâmplat pe cerul deasupra Isfahanului și că știrile despre vreo lovitură israeliană în Iran nu sunt altceva decât propagandă media israeliană și americană. Ei au negat, de asemenea, că Consiliul Suprem de Securitate Națională ar fi convocat o ședință de urgență. Televiziunea de stat a spus că nimic nu este în neregulă în oraș și că orice raport contrar este fals.

06:40 Alte atacuri au vizat regiunea Soueida din sudul Siriei în zorii zilei de vineri, a declarat pentru AFP surse locale siriene "Au fost lovituri asupra poziţiei unui radar al armatei siriene în vestul provinciei Soueida", a declarat Rayan Maarouf, fără a indica originea atacurilor. Surse ale opoziției siriene spun că locul atacului este controlat de milițiile iraniene din sudul Siriei

06:21 Televiziunea de stat iraniană a declarat cătrei drone au fost observate pe cerul deasupra Isfahanului. Sistemul de apărare aeriană a devenit activ și a distrus aceste drone pe cer”.

06:18 Televiziunea iraniană: Nu au fost avariate centralele nucleare. Surse ale opoziției siriene spun că locul atacului este controlat de milițiile iraniene din sudul Siriei au fost atacate în ultimele ore

06:00 Agenția de presă semi-oficială a Iranului Fars a confirmat exploziile din apropierea aeroportului din orașul Isfahan și că o bază militară și-a activat apărarea antiaeriană. Încă nu a existat niciun răspuns oficial iranian. Isfahan este considerat un oraș important din punct de vedere strategic și unul care găzduiește mai multe situri militare și baze militare. Orașul Natanz din apropiere conține unul dintre centrele de îmbogățire nucleară ale Iranului.

Zborurile comerciale au început să-și devieze rutele vineri dimineață devreme peste vestul Iranului fără explicații, deoarece o agenție de știri semioficială din Republica Islamică a susținut că s-au auzit „explozii” peste orașul Isfahan.

Transportatorii cu sediul în Dubai Emirates și FlyDubai au început să devieze în jurul vestului Iranului în jurul orei 4:30 AM, ora locală. Nu au oferit nicio explicație, deși avertismentele locale adresate aviatorilor sugerau că spațiul aerian ar fi fost închis.

O explozie a fost auzită în oraşul Ghahjaworstan din Iran, situat la nord-vest de oraşul Isfahan, potrivit agenţiei de ştiri iraniene semi-oficiale FARS, care citează surse locale, relatează CNN. Zborurile spre Teheran, Isfahan şi Shiraz sunt suspendate, iar sistemele de apărare anti-aeriană ale Iranului au fost activate în mai multe provincii.

”Oraşul Ghahjaworstan este situat în apropierea Aeroportului Isfahan şi a celei de opta baze de vânătoare a Forţelor Aeriene ale Armatei”, a arătat agenţia de ştiri FARS.

Şi televiziunea Iranian Press a relatat că o explozie a fost auzită în apropierea oraşului situat în centru.

Cauza exploziei este necunoscută.

Toate zborurile spre oraşele ”Teheran, Isfahan şi Shiraz, aeroporturile din vest, nord-vest şi sud-vest au fost suspendate”, a anunţat directorul pentru relaţii publice din Iran al unei companii aeroportuare, într-un interviu la televiziunea de stat Mehr TV.

Suspendarea a intrat în vigoare imediat, dar zborurile nu au fost anulate, a spus directorul.

”Pasagerii ar trebui să verifice informaţiile privind zborul înainte de plecare”, a adăugat el.

Sistemele de apărare anti-aeriană ale Iranului au fost activate în mai multe provincii ale ţării, a relatat, vineri dimineaţă, agenţia de stat IRNA.

De asemenea, televiziunea de stat Press TV a afirmat că decolările de pe mai multe aeroporturi iraniene au fost anulate, citând un oficial iranian.


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

5 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene