Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

Forțele ucrainene ar fi lovit sisteme rusești de apărare aeriană din peninsula Crimeea ocupată, potrivit relatărilor de pe rețele de socializare, relatează Newsweek.

Relatări de pe X, fostul Twitter, indică faptul că Ucraina a lovit apărarea aeriană rusă cu rachete balistice tactice în Capul Tarhankut, capătul vestic al Crimeei. Contul X „War Translate” a postat o captură de ecran a unor mesaje de pe „canale rusești” despre un atac care ar fi avut loc în cursul nopții de 28 aprilie.

„Pe timp de noapte, inamicul a atacat unitățile sistemului de apărare aeriană de la Capul Tarhankut cu rachete ATACMS, probabil cu un focos cu fragmentație. Inamicul încearcă să doboare zone întregi de apărare aeriană; se preconizează intensificarea atacurilor pe fondul încercărilor Kievului de a organiza acțiuni ofensive și informaționale cu prilejul Zilei Victoriei și a inaugurării comandantului suprem”, se arată într-un mesaj tradus.

„Nu există deocamdată confirmare”, scrie „War Intel”, care publică o filmare veche cu distrugerea unui sistem de apărare aeriană S-400 ce a avut loc anul trecut pe 23 august.

Newsweek nu a putut să verifice în mod independent aceste afirmații la data publicării articolului (28 aprilie) și a contactat Ministerul Apărării și Forțele Armate ale Ucrainei pentru clarificări.

„Având în vedere numărul limitat de astfel de sisteme [S-400] în arsenalul inamicului, aceasta este o lovitură dureroasă pentru sistemul de apărare aeriană al ocupanților”, au declarat oficiali ai serviciilor de informații din Ucraina potrivit unui comunicat văzut de The Kyiv Independent.

Luna aceasta, Ucraina a lovit un mare aerodrom rusesc din Djankoi, Crimeea.

„Astăzi, forțele armate ucrainene au efectuat o lovitură precisă asupra ocupanților din Djankoi, asupra unui aerodrom”, a anunța liderul ucrainean Volodimyr Zelenski într-un discurs video la 17 aprilie. „Vă mulțumesc, războinici. Vă mulțumesc pentru precizia voastră. Mulțumesc comandantului-șef [Oleksandr] Sîrski pentru organizarea acestei operațiuni”.

Acesta a fost primul atac în care au fost folosite rachetele ATACMS (Army Tactical Missile Systems) furnizate de SUA. Nu se știe sigur dacă în atacul recent raportat pe canalele rusești asupra Capului Tarhankut au fost folosite arme furnizate de SUA.

Rachetele cu rază lungă de acțiune au fost trimise Ucrainei la începutul acestui an, la cererea președintelui Joe Biden. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a confirmat că livrarea nu a fost anunțată public „pentru a menține securitatea operațională pentru Ucraina, la cererea acesteia”.

Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a confirmat reporterilor în această săptămână că un „număr semnificativ” de rachete, care pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 300 km, au fost furnizate Ucrainei.

Trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune a fost inițial respinsă de Pentagon din cauza temerilor că Ucraina le-ar putea folosi pentru a lovi ținte aflate în adâncimea teritoriului rusesc, riscând să declanșeze o escaladare a conflictului. Administrația Biden furnizase Ucrainei rachete ATACMS cu rază medie de acțiune în septembrie 2023.

Deși canalele ruse Telegram raportează despre atacuri ucrainene asupra unui sistem antiaerian din Capul Tarhankut, nu a existat nicio confirmare oficială - nici din partea Rusiei, nici a Ucrainei, a scris portalul ucrainean Defense Express.

Canalele ruse de Telegram au relatat că în noaptea de 28 aprilie, Ucraina ar fi lansat rachete ATACMS în Crimeea, care ar fi lovit la Capul Tarhankut. Potrivit rușilor, ar fi fost atacată o unitate de apărare aeriană. Ei presupun, de asemenea, că Ucraina pregătește o operațiune specială de distrugere a podului din Crimeea, iar în acest scop că vânează apărarea antiaeriană din întreaga peninsulă.

Două baze aeriene rusești, lovite în regiunile Donețk și Zaporojie

Armata ucraineană a efectuat mai multe lovituri aeriene cu succes asupra bazelor rusești din regiunile Donețk și Zaporojie, a anunțat luni comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sîrski, citat de RBC Ucraina.

„Urmărim și lovim. Astăzi, două atacuri aeriene au fost efectuate asupra zonelor de concentrare a personalului inamic din regiunile Donețk și Zaporojie. Țintele au fost lovite", a spus Sîrski.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”