Israelul încearcă să menţină în criza ucraineană un echilibru între ''poziţia sa morală'' şi nevoile de securitate (MAE israelian)

Israelul încearcă să menţină în criza ucraineană un echilibru între ''poziţia sa morală'' şi nevoile de securitate (MAE israelian)

Trimisul special al Agerpres, Florin Ştefan, transmite: Israelul încearcă să realizeze, în criza ucraineană, un echilibru între poziţia sa morală şi argumentele sale de securitate, iar aliaţii săi ştiu foarte bine care este situaţia, a declarat luni, la Ierusalim, Lior Haiat, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe israelian.

"Avem relaţii foarte bune cu ambele ţări. Există comunităţi evreieşti uriaşe în ambele ţări. Comunitatea evreiască din Rusia este a treia după cea din Israel şi cea din SUA. De asemenea, în Ucraina comunitatea din Ucraina este în top zece. În Rusia există 1,2 milioane de evrei, iar în Ucraina între 150.000 şi 200.000 de evrei", a declarat Lior Haiat în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti străini de la Ierusalim.

"Israelul face parte din Vest, cred că nu există nicio îndoială în această privinţă, (...) dar suntem vecini în nord cu Rusia, ei se află fizic în Siria. Ceea ce ne face să încercăm să realizăm un echilibru între poziţia noastră morală şi argumentele noastre de securitate. (...) Cred că aliaţii noştri înţeleg şi ştiu foarte bine care este situaţia şi care este echilibrul pe care trebuie să-l menţinem", a adăugat el.

În context, Haiat a mulţumit guvernului României pentru sprijinul acordat israelienilor şi evreilor pentru a părăsi Ucraina.

"Din câte ştiu, am avut 4.000 de israelieni care au părăsit Ucraina înainte de începerea războiului. În ultimele patru zile au existat 2.300 de evrei care au plecat din Ucraina, din care circa 500 au ieşit prin România. Există un zbor în această noapte (de luni spre marţi - n.r.) cu 130 de pasageri din Bucureşti", a mai spus purtătorul de cuvânt al MAE israelian.

El a precizat că numărul cel mai mare de israelieni care au părăsit Ucraina s-a înregistrat în Polonia, iar în prezent cei mai mulţi dintre concetăţenii săi sau evrei din comunitatea locală ies din acest stat prin Ungaria, întrucât cozile sunt mai mici la punctele de trecere a frontierei.



La fel de circumspectă în exprimarea unei poziţii tranşante privind invadarea Ucrainei de către Rusia este şi membra Knesset Ruth Wasserman Lande, din partea formaţiunii din coaliţia aflată la guvernare Albastru şi Alb, şefa comisiei pentru promovarea Acordurilor Avraam, nume generic dat acordurilor de normalizare a relaţiilor cu mai multe state arabe.

Ea a precizat, în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti străini din Knesset, că Israelul "nu este foarte fericit (...) pentru o invazie a unui stat suveran".

"Cu toate acestea, nu ne vedem ca pe un partener activ în a decide cine are dreptate şi cine nu, în mod specific pentru că avem chestiuni regionale care ţin de frontiera noastră nordică. Ceea ce pot spune cu siguranţă fără să mă gândesc prea mult este că, aşa cum Israelul a acordat ajutor umanitar multor ţări care s-au confruntat cu multe crize, de obicei dezastre naturale, imediat o delegaţie uriaşă de medici a fost trimisă în Ucraina", a afirmat parlamentara israeliană, care a fost în trecut consilieră a preşedintelui Shimon Peres.

Ea a comparat conflictul din Ucraina cu "Apocalipsa" şi a subliniat că acest lucru face ca Israelul să pună accent pe latura umanitară.

În ceea ce priveşte propunerea ca premierul israelian Naftali Bennett să medieze în conflictul ucrainean, ea a declarat că, deşi ideea se bucură de susţinere nu numai în Israel, nu este sigură că se va concretiza.

"Propunerea a fost a preşedintelui (Volodimir) Zelenski, premierul (Naftali Bennett - n.r.) nu a spus nu. Am fi foarte fericiţi să ajutăm în această criză. Evident media israeliene se ocupă de subiect 24 de ore din 24. (...) A discutat cu preşedintele Rusiei şi preşedintele Zelenski, dar nu sunt sigură că asta va merge mai departe şi se va transforma într-o mediere. Nu este din cauza lipsei noastre de voinţă, trebuie pur şi simplu să vedem cum avansează cei doi preşedinţi în convorbirile lor, există mult scepticism, după cum ştiţi, în special de partea ucraineană", a afirmat Ruth Wasserman Lande.



Uzi Rabi, directorul Centrului Moyshe Dayan pentru studii africane şi privind Orientul Mijlociu, crede că "Israelul trebuie să manevreze cu foarte multă îndemânare", ţinând cont de "ecuaţia de securitate".

În ceea ce priveşte activităţile Rusiei din Orientul Mijlociu în contextul conflictului din Ucraina, profesorul la Universitatea din Tel Aviv crede că ele nu vor fi reduse, ci intensificate.

"Cât de multă abilitate trebuie să ai încât să vorbeşti cu americanii în aşa fel încât să-ţi înţeleagă problema, dar în acelaşi timp să vorbeşti cu Rusia pentru a explica că nevoile de securitate nu pot fi încălcate?", s-a întrebat retoric Uzi Rabi. AGERPRES/(A - editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruştei)

Foto: (c) Florin Stefan / AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante