Israelul va furniza Ucrainei sisteme de comunicații militare

Israelul va furniza Ucrainei sisteme de comunicații militare

Israelul va furniza Ucrainei sisteme de comunicații militare cerute de această țară în urmă cu mai multe luni, a relatat luni Uvda, un producător israelian de emisiuni de investigație, citat de Jerusalem Post.

Volodimir Zelenski s-a arătat dezamăgit de reticența Israelului a furniza arme FOTO Profimedia

În cadrul unui interviu acordat jurnaliștilor Uvda, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit că țara sa solicită de mai multe luni Israelului să îi trimită aceste sisteme de comunicații militare.

Pe de altă parte, Zelenski a subliniat că reticența Israelului în privința furnizării de sisteme de apărare aeriană nu ține atât de politica țării privind securitatea națională, cât de „atitudinea față de [președintele rus] Vladimir Putin”.

Președintele ucrainean a dezvăluit că printre solicitările de ajutor adresate Israelului se numără furnizarea de drone și asistență în privința problemelor cibernetice.

Zelenski a adus în discuție și demersurile pe care le-a inițiat la începutul anului premierul israelian de atunci Naftali Bennett de media negocieri de pace între Rusia și Ucraina.

„Rușii nu au nevoie de un mediator, ci doar pe cineva care să amâne lucrurile. Ei au văzut în Bennet o asemenea persoană. S-au folosit de el. A dorit să pună capăt războiului, dar nu a putut face asta”, a observat Zelenski.

Președintele ucrainean a insistat asupra faptului că Israel ar trebui să „decisă de care parte să fie” în conflict.

Când auzi această tăcere, în special din partea Israelului, începi să auzi vocea naziștilor. Acesta a fost mesajul meu”, a răspuns Zelenki când i s-a cerut să clarifice comparația pe care a făcut-o între invazia rusă a Ucrainei și genocidul nazist.

Israelul a ezitat să ofere Ucrainei ajutorul militar cerut de această țară după ce a fost invadată de Rusia, limitându-se în special la asistență umanitară.

Ambasadorul ucrainean în Israel Evghen Korniciuck a dezvăluit duminică pentru publicația americană The Hill că Ucraina încearcă să convingă SUA să facă presiuni asupra Israelului să îi ofere arme pentru a se apăra de agresiunea Rusiei.

Salutând ajutorul acordat de Israel „în privința unor chestiuni tehnice legate de apărare” – cu referire la promisiunile oficialilor israelieni că vor furniza un sistem avansat de avertizare a civililor – Korniciuck a adăugat: „așteptăm mai mult de la Israel, desigur”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria