ISW: Armata rusă, în starea sa actuală, nu este capabilă să opereze într-un mediu nuclear

ISW: Armata rusă, în starea sa actuală, nu este capabilă să opereze într-un mediu nuclear

În starea sa actuală, este aproape sigur că armata rusă nu este capabilă să opereze pe un câmp de luptă nuclear, în pofida faptului că, din punct de vedere istoric, și-a antrenat unitățile pentru a face acest lucru, se arată în ultima evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Forțele ucrainene au recucerit orașul Lîman din regiunea Donețk FOTO PROFIMEDIA

Analiza centrului de reflecție din Washington face această observație după ce liderul cecen Ramzan Kadîrov, „aparent devastat de înfrângerea de la Lyman, a cerut Rusiei să continue să lupte pentru a <<elibera>> cele patru teritorii anexate cu toate mijloacele disponibile, inclusiv cu arme nucleare de mică putere”.

„Armata rusă, în starea sa actuală, este aproape sigur incapabilă să opereze pe un câmp de luptă nuclear, chiar dacă dispune de echipamentul necesar și și-a antrenat în mod istoric unitățile pentru a face acest lucru. Aglomerarea haotică de soldați contractuali epuizați, rezerviști mobilizați în grabă, recruți și mercenari care alcătuiesc în prezent forțele terestre rusești nu ar putea funcționa într-un mediu nuclear.

Astfel, orice zonă afectată de armele nucleare tactice rusești ar fi impracticabilă pentru ruși, împiedicând probabil avansurile rusești. Acest considerent este un alt factor care reduce probabilitatea utilizării armelor nucleare tactice rusești”, se arată în raportul din 1 octombrie al Institutului pentru Studiul Războiului, în contextul în care armata ucraineană a anunțat că se află în controlul deplin al orașului Lîman după ce trupele ruse au fost obligate să se retragă pentru a scăpa de încercuire.

Kadîrov a pus în seama comandantului Districtului Militar Central (CMD), generalul-colonel Alexander Lapin, eșecurile din jurul lui Lîman.

Acuzațiile lui Kadîrov este un indiciu al faptului că ruptura dintre forțele tradiționale și netradiționale rusești este probabil în creștere.

Kadîrov i-a reproșat lui Lapin pentru faptul că a eșuat să echipeze corespunzător unitățile care operează în zona Lîman și și-a mutat cartierul general departe de linia frontului. Totodată, Kadîrov a acuzat Statul Major General rus și, mai exact, pe șeful lui, generalul Valeri Gherasimov, că a acoperit eșecurile lui Lapin.

Finanțatorul Grupului Wagner, Evghenii Prigojin, a aprobat public criticile lui Kadîrov la adresa lui Lapin, spunând că comandamentul militar superior ar trebui să fie trimis să lupte „desculț cu mitralierele pe linia frontului”.

Kadîrov, Lapin și Prigojin operează în sectorul Donbas, iar astfel de comentarii indică tensiunile din cadrul forțelor rusești care operează în Ucraina și al conducerii acestora. Este posibil ca Kremlinul să amplifice astfel de critici pentru a stabili condițiile informaționale pentru schimbări de personal în cadrul comandamentului militar superior în săptămânile următoare, apreciază ISW.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa