ISW: De ce armata ucraineană trebuie să-și continue contraofensiva în pofida instalării iernii

ISW: De ce armata ucraineană trebuie să-și continue contraofensiva în pofida instalării iernii

Armata ucraineană intenționează să-și continue contraofensiva în cursul acestei ierni pentru a profita de succesele obținute recent pe câmpul de luptă și pentru a împiedica forțele invadatoare rusești să recâștige inițiativa, scrie Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare asupra războiului din Ucraina.

Contraofensiva din Herson FOTO Arhivă

Potrivit lui Serhii Cerevatîi, un purtător de cuvânt al Comandamentului Est al Armatei Ucrainene, forțele Kievului profită de solul înghețat pentru a avansa cu vehiculele grele pe roți și șenile. Oficialul militar ucrainean a mai declarat că rușii recent mobilizați și pușcăriașii recrutați de compania militară privată Wagner nu sunt pregătiți pentru a lupta în condiții de iarnă.

Anterior, Ministerul ucrainean al Apărării își exprimase intenția de a continua contraofensiva în pofida instalării iernii, contrazicând astfel părerile celor care susțineau că vremea rece va pune pauză ostilităților.

Inițiativa apărătorilor ucraineni ar putea avea succes doar cu sprijinul aliaților occidentali, notează ISW.

Potrivit ISW, Kievul beneficiază în prezent de condiții favorabile pentru a purta mai multe ofensive în cursul acestei ierni, asta deși Washingtonul prevede o încetinire a operațiunilor până în primăvară, considerată drept fereastra optimă.

Seria de operațiuni succesive de contraofensivă în regiunile Harkov și Herson demonstrează abilitățile de planificare operațională ale armatei ucrainene și cunoașterea punctelor forte ale „artei operaționale sovietice”, notează ISW.

Potrivit concepției militare sovietice, armatele își pot obține obiectivele strategice doar prin succese operaționale cumulative desfășurate în mod ideal fără pauze operaționale între ele, subliniază ISW.

Ori campania militară a Kievului este concepută în așa fel pentru a permite ca o serie de operațiuni succesive să lipsească Rusia de inițiativă, să-i învingă armata și să elibereze cât mai mult teritoriu ucrainean.

Condițiile meteorologice din această iarnă vor dicta probabil un interval de timp în care armata ucraineană va putea să desfășoare un război de manevră și să își continue șirul de succese operaționale cu pauze minime între ele, precizează ISW.

ISW subliniază că iarna este un sezon bun pentru războiul mecanizat. Dacă aliații Kievului nu vor ajuta armata ucraineană în această iarnă pentru a desfășura operațiuni decisive de contraofensivă, atunci capacitatea acesteia va fi limitată până, cel mai probabil, în martie 2023, ceea ce ar oferi forțelor invadatoare un impuls valoros, conchide ISW.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA