ISW: Problema fundamentală întâmpinată în prezent de forțele armate rusești angajate în războiul din Ucraina

ISW: Problema fundamentală întâmpinată în prezent de forțele armate rusești angajate în războiul din Ucraina

Elanul forțelor armate rusești din câștigurile teritoriale obținute la sfârșitul lunii iulie în jurul orașelor Bahmut și Avdiivka este probabil epuizat, iar progresele invadatorilor ar urma să fie foarte mici, apreciază Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare asupra evoluției războiului din Ucraina.

Soldat rus în Ucraina FOTO Profimedia

Forțele invadatoare rusești au cucerit Novoluhanske pe 25 iulie și centrala termoelectrică Vuhlehirska, la sud-est de Bahmut, pe 26 iulie, consolidându-și astfel controlul în jurul unor puncte hidrografice dificile după multe săptămâni de lupte. Sursele de informare rusești au sărbătorit aceste câștiguri ca pe o victorie militară semnificativă, fără a menționa că forțele armate ucrainene au reușit să rupă contactul și să se retragă din zonă, începe evaluarea ISW.

Forțele armate rusești au sărbătorit, de asemenea, capturarea fortificațiilor ucrainene din jurul minei de cărbune Butivka, la sud-vest de Avdiivka, după ce forțele ucrainene s-au retras din zonă pe 30 iulie.

Însă invadatorii au valorificat aceste succese într-o măsură limitată, iar atacurile întreprinse spre Bahmut dinspre dinspre nord-est și sud-est, precum și în jurul Avdiivka stagnează în prezent.

Eșecul forțelor ruse în a valorifica câștigurile din jurul Bahmut și Avdiivka este un exemplu al unei probleme cu adevărat fundamentale, și anume incapacitatea, clar demonstrată, de a transforma câștigurile tactice în succese operaționale, notează ISW.

O perioadă de stagnare

Forțele rusești au eșuat în mod constant să profite de victoriile tactice pentru a opera în zonele din spate sau pentru a desprinde părți semnificative din liniile de apărare ucrainene. Acest fapt le oferă ucrainenilor timp pentru a se dezangaja tactic și a restabili poziții de apărare împotriva cărora rușii trebuie să lanseze apoi noi atacuri, subliniază ISW.

Aceste aspecte explică ritmul extrem de lent al avansurilor forțelor rusești în est și arată în mod clar că invadatorii nu vor putea cuceri mult mai mult teren în următoarele luni, cu excepția unei evoluții neprevăzute.

Forțele rusești vor rămâne probabil în continuare neputincioase să angajeze suficiente resurse pentru o operațiune ofensivă menită recăpătării impulsului necesar în vederea obținerii unor progrese teritoriale semnificative care să se traducă în succese operaționale. De asemenea, forțele rusești vor fi nevoite să angajeze noi grupuri de asalt și echipamente, precum și să-și ridice moralul pentru a relua chiar și aceste progrese teritoriale limitate care produc câștiguri tactice mici, evaluează ISW.

Alte precizări ale ISW

- Spionajul militar ucrainean raportează că Moscova și Minskul au ajuns la un acord „urgent" pentru repararea în teritoriul belarus a echipamentelor aviatice rusești deteriorate în vederea reutilizării lor în Ucraina.

- Forțele armate rusești au încercat mai multe atacuri terestre la sud-vest și sud-est de Izium, dar au eșuat.

- De asemenea, forțele armate rusești au lansat un atac terestru la sud-est de Siversk și la nord-est și sud de Bahmut.

- Forțele armate rusești au obținut câștiguri limitate la vest de orașul Donețk, dar nu au efectuat niciun asalt terestru la granița administrativă dintre regiunile Donețk și Zaporojojie. În plus, trupele rusești au încercat atacuri terestre la sud-vest de orașul Donețk și au continuat să atace așezări la nord-vest și sud-vest de Avdiivka, dar fără succes.

- Forțele armate rusești au efectuat mai multe asalturi pe linia Herson-Nikolaev și au făcut progrese parțiale la est de orașul Nikolaev.

- Este probabil ca noii recruți ai forțelor rusești să nu fie instruiți în materie de disciplină, ceea ce ar putea duce la un comportament dezordonat și ilegal.

- Autoritățile de ocupație instalate de Rusia și-au intensificat măsurile de filtrare și răpirile înainte de Ziua Independenței Ucrainei, sărbătorită pee 24 august.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…