Italia: Guvernul obţine votul de încredere al Senatului în privinţa unui proiect de utilizare a softurilor de spionaj în anchetele anticorupţie

Italia: Guvernul obţine votul de încredere al Senatului în privinţa unui proiect de utilizare a softurilor de spionaj în anchetele anticorupţie

Guvernul italian a obţinut joi votul de încredere al Senatului pe un proiect de lege care le va facilita magistraţilor utilizarea softurilor de spionaj în anchetele privind corupţia în sectorul public, transmite Reuters.

Votul a survenit într-un context de fricţiuni acute în interiorul coaliţiei de guvernare, micul partid centrist Italia Viva, al fostului premier Matteo Renzi, având dispute zilnice cu formaţiunile mai mari, Partidul Democrat (PD) şi Mişcarea 5 Stele (M5S).

Cu toate acestea, disciplina de partid a avut câştig de cauză la votul din Senat, unde coaliţia premierului Giuseppe Conte deţine o majoritate restrânsă. În favoarea proiectului s-au pronunţat 156 de senatori, iar 118 au votat împotrivă.

Procedura votului de încredere este folosită adesea în Italia pentru a accelera adoptarea unei legi prin scurtarea dezbaterii. Dacă guvernul pierde votul, este obligat să demisioneze.

Coaliţia va trebui să convoace un vot de încredere în privinţa aceluiaşi proiect de lege în camera legislativă inferioară înainte de sfârşitul lunii.

Legea le va permite magistraţilor să extindă utilizarea softurilor de tip trojan în instrumentarea cazurilor din administraţia publică. Ea va permite de asemenea extinderea anchetei dacă din interceptare rezultă probe despre alte activităţi infracţionale.

Proiectul de lege a fost promovat de M5S, care a făcut din lupta împotriva corupţiei una din temele sale principale. Criticii afirmă că noua lege le va oferi magistraţilor prea multă putere de a spiona vieţile private ale italienilor.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Vipera ţine cu dinţii de Reghecampf

2 Așa o fi?

3 Alcov bucureștean cu o bombă sexuală / Un milionar căsătorit a combinat-o pe fiica partenerului de afaceri

4 O femeie l-a surprins pe soț în timp ce „servea un oral” de la o minoră / Ce a urmat s-a transformat în coșmar

5 VIDEO De văzut!