Italia: Lovitură dură pentru Salvini, Liga pierde în Emilia-Romagna

Italia: Lovitură dură pentru Salvini, Liga pierde în Emilia-Romagna

Liga, formaţiunea de extremă dreapta italiană condusă de Matteo Salvini, nu a reuşit să învingă Partidul Democrat (centru stânga) în alegerile desfăşurate duminică în Emilia Romagna, bastion al stângii, conform rezultatelor regionale parţiale considerate cu valoare de test naţional pentru liderul suveranist, care miza pe acest scrutin simbolic pentru a recuceri puterea, transmite AFP.

Preşedintele în funcţie al regiunii, Stefano Bonaccini (PD), o devansează cu un scor de circa 50% pe adversara sa Lucia Borgonzoni (Liga), creditată cu circa 43%, conform proiecţiilor realizate după numărarea buletinelor de vot de până la ora 02:00 (01:00 GMT).

Scrutinul a fost marcat de o participare puternică de 67,67%, faţă de 37% la precedentele alegeri din 2014.

Deşi reprezentanţii majorităţii formate de PD şi Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem) au insistat că acest scrutin nu va avea nicio consecinţă asupra guvernării, şeful Ligii anunţase că, în caz de victorie, tabăra sa va cere luni demisia executivului de la Roma şi alegeri anticipate.

'După 70 de ani, a existat un meci adevărat în Emilia-Romagna. Altădată, meciul era încheiat înainte de a începe. Ceva se va schimba la Roma mâine', a declarat Matteo Salvini în faţa presei, fără a dori să recunoască explicit înfrângerea.

El a încercat să se consoleze cu victoria deja certă, ţinând cont de avansul de peste 20 de puncte a candidatei de centru-dreapta Jole Santelli în alegerile regionale din Calabria (sud).

Având în vedere implicarea sa în prim-planul scrutinului din Emilia-Romagna, înfrângerea ar putea, conform unor observatori, să marcheze pentru Salvini 'începutul unei lungi traversări a deşertului în opoziţie'.

Emilia-Romagna, regiune prosperă din zona central-nordică a peninsulei, a fost multă vreme un bastion inexpugnabil al stângii, ale cărei valori încă domină în oraşe, chiar dacă dreapta a făcut progrese semnificative în zonele rurale.

Principalul factor de stabilitate pentru majoritatea aflată la putere, slăbită de divizări, este teama comună de o revenire prematură la urne, ce l-ar putea readuce la cârmă pe Salvini. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...