Italia: Luigi Di Maio, liderul Mişcării 5 Stele, revendică dreptul de a forma un guvern

Italia: Luigi Di Maio, liderul Mişcării 5 Stele, revendică dreptul de a forma un guvern

Şeful politic al Mişcării 5 Stele (M5S) din Italia, Luigi Di Maio, a revendicat luni dreptul de a forma un guvern, în contextul în care această formaţiune antisistem a devenit primul partid din Italia după alegerile legislative de duminică, relatează AFP.

''Avem responsabilitatea de a da un guvern'' Italiei (...). Suntem o forţă politică ce reprezintă ţara întreagă, ceea ce nu pot spune despre alte formaţiuni, şi aceasta ne propulsează inevitabil la guvernarea ţării'', a declarat Di Maio, în vârstă de 31 de ani, în cadrul unei conferinţe de presă la Roma.

''Mişcarea 5 Stele'' şi-a triplat numărul de parlamentari, ceea ce noi am anunţat în timpul campaniei'', a adăugat Luigi Di Maio, care le-a mulţumit celor 11 milioane de alegători care au avut încredere în candidaţii mişcării.

''Există regiuni întregi unde am obţinut peste 50 %, zone în care am obţinut 75 % din voturi'', a afirmat el cu satisfacţie.

Luigi Di Maio a evocat, de asemenea, marile teme care vor trebui să constituie programul de lucru al viitoarei legislaturi: sărăcia, risipa, imigraţia, securitatea sau locurile de muncă.

''Avem ocazia istorică de a răspunde la aceste probleme, avem ocazia de a realiza lucrurile pe care le aşteptăm de 30 de ani'', a mai spus Di Maio.

Înfiinţată în 2009 ca urmare a respingerii vechii clase politice, M5S a obţinut circa 32 % din sufragii la alegerile legislative de duminică, devenind astfel primul partid al ţării. Coaliţia formată în principal din dreapta (Forza Italia) şi extrema-dreaptă (Liga Nordului) are circa 37% din voturi, din care Ligii Nordului îi revin 18%, în timp ce blocul de stânga a coborât la aproximativ 23%.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...