Italia: Noul guvern format din Mişcarea 5 Stele şi Partidul Democrat a depus jurământul

Italia: Noul guvern format din Mişcarea 5 Stele şi Partidul Democrat a depus jurământul

Noua coaliţie de guvernare din Italia, formată din Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem) şi Partidul Democrat (PD, centru-stânga), a depus joi jurământul în sala de bal a Palatului Quirinal, sediul Preşedinţiei, informează dpa.

''Jur să fiu loial republicii şi să-i respect Constituţia şi legile şi să-mi exercit atribuţiile în interesul exclusiv al naţiunii'', a declarat premierul Giuseppe Conte. Aceleaşi cuvinte au fost rostite şi de cei 21 de miniştri cât are noul guvern de la Roma.

Vârsta medie a miniştrilor este de 37 de ani, un adevărat record. Din cabinet fac parte şi şapte femei. Zece membri fac parte din M5S, nouă din PD, unul din partidul LeU (Liberi şi Egali, de stânga) şi un tehnocrat în persoana ministrului de interne Luciana Lamorgese, funcţionară civilă de rang înalt. Liderul M5S, Luigi Di Maio, a primit portofoliul externelor, în timp ce Roberto Gualtieri, din partea PD, a devenit ministru al economiei.

Pentru a fi confirmat, noul guvern - care ar urma să rămână în funcţie până la finalul legislaturii, în 2023 - va trebui să treacă săptămâna viitoare prin două voturi de încredere: luni, în camera inferioară a parlamentului, iar marţi în Senat. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „Sacoșa cu 2,5 milioane de euro era pentru Elena Udrea”

3 Ce urmează? Liniște și o guvernare liberală

4 „Femeile care vor să facă sex să poarte la job un cerculeț verde pe rever” / Controversă provocată de George Bu…

5 Tun de 400 de milioane de euro! / Cui au dat liberalii licențele pentru nămolul de la Techirghiol și sarea de la…