Italia: Noul guvern format din Mişcarea 5 Stele şi Partidul Democrat a depus jurământul

Italia: Noul guvern format din Mişcarea 5 Stele şi Partidul Democrat a depus jurământul

Noua coaliţie de guvernare din Italia, formată din Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem) şi Partidul Democrat (PD, centru-stânga), a depus joi jurământul în sala de bal a Palatului Quirinal, sediul Preşedinţiei, informează dpa.

''Jur să fiu loial republicii şi să-i respect Constituţia şi legile şi să-mi exercit atribuţiile în interesul exclusiv al naţiunii'', a declarat premierul Giuseppe Conte. Aceleaşi cuvinte au fost rostite şi de cei 21 de miniştri cât are noul guvern de la Roma.

Vârsta medie a miniştrilor este de 37 de ani, un adevărat record. Din cabinet fac parte şi şapte femei. Zece membri fac parte din M5S, nouă din PD, unul din partidul LeU (Liberi şi Egali, de stânga) şi un tehnocrat în persoana ministrului de interne Luciana Lamorgese, funcţionară civilă de rang înalt. Liderul M5S, Luigi Di Maio, a primit portofoliul externelor, în timp ce Roberto Gualtieri, din partea PD, a devenit ministru al economiei.

Pentru a fi confirmat, noul guvern - care ar urma să rămână în funcţie până la finalul legislaturii, în 2023 - va trebui să treacă săptămâna viitoare prin două voturi de încredere: luni, în camera inferioară a parlamentului, iar marţi în Senat. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea prezintă una dintre schemele prin care s-a devalizat România

2 Ce șanse mai sunt să fie amânate alegerile parlamentare din 6 decembrie / De ce a aruncat președintele pisica pe…

3 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

4 Trendul din sondaje: PNL începe să scadă, PSD, staționar / USR PLUS e pe creștere, Pro România se scufundă

5 Cine este „Barosanul”? România, într-un document al unei jurnaliste de investigații legat de afacerile dubioas…