Îți vine să vomiți de indignare când citești aceste lucruri! Cum l-a scăpat Ghica pe Dragnea de judecătorii de la Curtea Supremă

Îți vine să vomiți de indignare când citești aceste lucruri! Cum l-a scăpat Ghica pe Dragnea de judecătorii de la Curtea Supremă

Îți vine să vomiți de indignare când citești aceste lucruri! Cum l-a scăpat Ghica pe Dragnea de judecătorii de la Curtea Supremă. Liderul PSD Liviu Dragnea a reușit să scape de completul de 5 judecători de la Înalta Curte compus din magistrații Francisca Vasile, Horia Șelaru, Ioana Alina Ilie, Simona Neniță și Rodica Cosma. Este consecința directă a deciziei de vineri a judecătoarei de contencios, Alina Ghica, de la Curtea de Apel București, au explicat pentru  G4Media.ro surse judiciare.

Judecătoarea Alina Ghica a decis că tragerea la sorți a completelor de 5 judecători (C5) de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) din 9 noiembrie a fost nelegală și că ICCJ ar fi trebuit să aștepte motivarea CCR în cazul completelor de 5. Avocata lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, a explicat că ICCJ trebuia să tragă la sorți doar președinții completelor (care erau membri de drept, iar CCR a desființat membrii de drept), nu întreg completul.

Prin urmare, completele de 5 judecători trase la sorți în data de 9 noiembrie au fost anulate. Decizia CAB suspendă și anulează tragerea la sorți a ICCJ. Formal, hotărârea nu este definitivă, însă de facto C5-urile trase la sorți pe 9 noiembrie au fost anulate, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Explicația nu este foarte complicată: anularea nu este definitivă, dar suspendarea este executorie. C5-urile trase la sorți pe 9 noiembrie erau de tranziție, doar până la finalul acestui an. Pentru 2019, urmează să fie trase la sorți alte complete.

Însă, dacă pe 3 decembrie, completul de 5 judecători cu magistrații Francisca Vasile, Horia Șelaru, Ioana Ilie, Simona Neniță și Rodica Cosma ar fi apucat să administreze probe, adică să audieze martori sau să facă alt act de cercetare judecătorească, potrivit principiului continuității stabilit de CEDO, ar fi judecat dosarul și în 2019 și ar fi dat verdictul final în procesul angajărilor fictive în care liderul PSD a primit la fond 3 ani și jumătate de detenție efectivă. Cu alte cuvinte, C5-ul cu judecătorii Francisca Vasile, Horia Șelaru, Ioana Ilie, Simona Neniță și Rodica Cosma ar fi fost cel care l-ar fi putut trimite după gratii pe Liviu Dragnea sau, dimpotrivă, salva printr-o decizie de achitare sau rejudecare.

Or, din moment ce, compunerea acestui C5 a fost suspendată, e limpede că nu va putea judeca și administra probe pe 3 decembrie, când procesul se va amâna și în 2019 va intra pe un nou complet, au explicat sursele G4Media.ro .

De cine a scăpat Dragnea. Cine sunt judecătorii din completul a cărui compunere a fost suspendată formal/anulată de facto.

Judecătoarea Simona Neniță este soția avocatului Mihai Dinu, fostul apărător al senatorului PSD condamnat pentru corupție Cătălin Voicu. Potrivit unor surse judiciare, este prietenă cu judecătoarea Lia Savonea, cel mai influent membru CSM și fostă șefă a Curții de apel București. Lia Savonea este soţia avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu senatorul corupt, Cătălin Voicu. În context, trebuie precizat că Savonea este prietenă și cu Alina Ghica, vicepreședinte al CAB, judecătoarea care a anulat C5-urile trase la sorți pe 9 noiembrie și a cărei prezență în completul de la CAB a ridicat semne de întrebare, după cum a dezvăluit G4Media.ro.

Mai departe, Ghica a fost președinte al CSM în 2012 în tandem cu Oana Schimdt Hăineală, actualul șef al Corpului de control al ministrului Justiției, Tudorel Toader.

Din C5 anulat făcea parte și judecătoarea Rodica Cosma, prietenă și fostă colegă de complet cu soția deputatului PSD Florin Iordache, fost ministru al Justiției, în mandatul căruia a fost adoptată OUG 13.

Judecătorul Horia Șelaru a fost procuror și consilierul fostului procuror general, Laura Codruța Kovesi. El a fost și șef al Secției urmărire penală și criminalistică din Parchetul General. Printre dosarele grele instrumentate de Șelaru se numără dosarul FNI, în care Sorin Ovidiu Vântu a fost condamnat la închisoare.

Francisca Vasile este judecătoarea care, recent, a redeschis dosarul Tel Drum, iar Ioana Ilie a făcut parte din completul care l-a trimis după gratii în 2012 pe fostul premier PSD Adrian Năstase.

Așadar, C5-ul format din acești judecători a fost anulat de facto, iar Liviu Dragnea are acum o nouă șansă la un nou complet, la tragerea la sorți de la sfârșitul anului, pentru 2019. Aceasta dacă, până pe 3 decembrie, CCR nu motivează decizia privind C5-urile și nu se trage la sorți doar locul lui Iulian Dragomir, vicepreședintele ICCJ, președintele completului care îl judeca inițial în apel pe liderul PSD și care a fost contestat de Liviu Dragnea.

Cum a începul totul. După condamnarea lui Liviu Dragnea, procesul a mers în apel la C5-ul condus de președintele ICCJ, Iulian Dragomir, membru de drept. Între timp, au intrat în vigoare noile legi ale Justiției care prevăd că nu mai există membri de drept. Colegiul de conducere al ICCJ a decis să tragă la sorți C5-urile, după noua lege, la sfârșitul acestui an, întrucât completul din acest an fusese tras la sorți la sfârșitul lui 2017. Însă, Liviu Dragnea a cotestat la Curtea de apel decizia Colegiului de conducere al ICCJ, iar Guvernul a atacta la CCR. Curtea Constituțională a decis că ICCJ trebuie să aplice noua lege imediat, nu la sfârșitul anului. Pe 9 noiembrie, ICCJ a tras la sorți din nou C5-urile pentru 2018, în întreaga lor compunere, adică toți judecătorii. Așa s-a ajuns la Completul cu magistrații Francisca Vasile, Horia Șelaru, Ioana Ilie, Simona Neniță și Rodica Cosma, care l-a nemulțumit din nou pe Liviu Dragnea.

Miza acestor mișcări greu de înțeles pentru un necunoscător este, așadar, cine va judeca dosarul lui Liviu Dragnea în 2019 și va da sentința finală. Luptele juridice pentru compunerea completului sunt în plină desfășurare.



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”