ITM Bucureşti a identificat 18 lucrători fără contract de muncă în cadrul controalelor de miercuri de pe şantierele din Capitală

ITM Bucureşti a identificat 18 lucrători fără contract de muncă în cadrul controalelor de miercuri de pe şantierele din Capitală

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti au identificat 18 persoane fără contract de muncă semnat, în cadrul controalelor realizate miercuri pe cinci şantiere din Bucureşti, a declarat, pentru AGERPRES, inspectorul şef al ITM Bucureşti, Constantin Bujor, la finalul acţiunilor de verificare.

"Inspectoratul Teritorial de Muncă a efectuat astăzi controale pe raza Municipiului Bucureşti în domeniul construcţiilor. Cu ocazia verificărilor efectuate au fost identificaţi 28 de angajatori şi un număr de 140 de persoane care desfăşurau activitatea. Cu această ocazie 18 persoane din cei 140 au declarat că nu au semnat contract de muncă. Au fost identificaţi şi doi cetăţeni străini, din Republica Moldova, pentru care s-a solicitat sprijin de la Inspectoratul General pentru Imigrări", a afirmat Constantin Bujor.

Inspectorul şef al ITM Bucureşti a explicat că legea prevede amendarea angajatorului cu câte 20.000 de lei pentru fiecare lucrător fără contract de muncă valid.

"Pentru cele 18 persoane care au declarat că nu au contract de muncă, articolul 260 din Legea 53 din 2003 prevede sancţiune de 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată. Angajatorul este sancţionat cu această sumă, având posibilitatea să plătească jumătate din această sancţiune în termen de 15 zile", a precizat Constantin Bujor.

Inspectorul şef din cadrul ITM Bucureşti a menţionat că inspectorii de muncă au dispus patru sistări de activitate pe şantierele unde au fost descoperite nereguli în ceea ce priveşte respectarea securităţii muncii lucrătorilor, iar una din cele mai grave nereguli descoperite a fost lipsa balustradei de protecţie la etajele superioare ale clădirilor aflate în construcţie.

"Au fost dispuse patru sistări de activitate în domeniul securităţii muncii pe cele cinci şantiere pe care s-au desfăşurat acţiunile astăzi. În afară de echipamentul individual de protecţie pe care îl prevede perioada actuală, cum ar fi purtarea măştilor sau distanţarea care se recomandă, legea securităţii şi sănătăţii în muncă prevede şi acordarea de echipament individual de protecţie, iar o parte din lucrători nu purtau echipament individual de protecţie. Legea prevede sancţiuni de la 4.000 la 8.000 de lei, pe care urmează să le aplicăm", a subliniat inspectorul şef al ITM Bucureşti.

Acesta a adăugat că inspectorii de muncă urmează să verifice în următoarele două zile documentele solicitate celor 28 de angajatori de pe cele cinci şantiere."Cei 28 de angajatori au fost invitaţi să se prezinte cu documentele mâine şi poimâine, ca să putem finaliza aceste controale", a încheiat Constantin Bujor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...