ITP-ul expirat va putea duce la suspendarea înmatriculării unei mașini

ITP-ul expirat va putea duce la suspendarea înmatriculării unei mașini

Dacă un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere va fi aprobat, vor exista două situații în care înmatricularea unei mașini va fi suspendată automat.

FOTO Poliţia Română (arhivă)

Astfel, o mașină va fi considerată neînmatriculată „la data expirării sau, după caz, a anulării inspecției tehnice periodice, dar și „la data încetării valabilității asigurării obligatorii pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație“. Ambele suspendări din circulație se vor ridica, se mai spune în proiect, când situațiile se vor remedia, adică „la data la care vehiculul trece o nouă inspecție tehnică periodică“ și „la data începerii valabilității unui nou contract de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie“.

„Înregistrarea suspendării înmatriculării (...) precum și încetarea acesteia se realizează pe baza datelor referitoare la inspecția tehnică periodică a vehiculului și a datelor referitoare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, comunicate Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări de către Registrul Auto Român, respectiv de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, în condiții stabilite prin protocol“, se arată în document .

Mai mult, cei care obișnuiau să nu își încheie polițe RCA sau să-și facă ITP pe perioade mai mari de timp deoarece nu circulau cu mașina trebuie să fie cu mare atenție pentru că proiectul prevede că, dacă situația se întinde pe 3 ani, mașina va fi radiată din circulație, iar ulterior demersurile pentru rezolvarea ei sunt costisitoare și cer multe drumuri la autorități. „În termen de 30 de zile de la data radierii vehiculului(...) autoritatea competentă informează titularul certificatului de înmatriculare, respectiv proprietarul înscris în ultima notificare a organului fiscal (...) cu privire la efectuarea acestei operațiuni“, se precizează în document.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB