"It's today; My favorite day''/ 28 martie - Schwarzwalder Kirschtorte şi ... buruienile sunt sărbătoritele zilei

"It's today; My favorite day''/ 28 martie - Schwarzwalder Kirschtorte şi ... buruienile sunt sărbătoritele zilei

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua tortului Pădurea Neagră

Schwarzwalder Kirschtorte este un cuvânt care poate că nu este familiar multor persoane care nu au studiat limba germană. Înseamnă "tort cu cireşe din Pădurea Neagră", pe scurt tort sau prăjitură Pădurea Neagră, un desert apreciat de oameni din întreaga lume şi despre care probabil foarte puţini oameni nu au auzit.

Prăjitura este denumită după specialitatea de lichior (Schwarzwalder Kirschwasser) din regiunea munţilor Pădurea Neagră (Schwarzwald) din sud-vestul Germaniei. Pentru că un adevărat Schwarzwalder Kirschtorte se prepară cu lichiorul bogat şi aromat care provine din regiunea al cărei nume îl poartă: Schwarzwalder Kirsch (wasser). Aici creşte o varietate de cireşe amare care conferă rachiului aroma sa unică şi, la rândul său, oferă o aromă remarcabilă şi locală prăjiturii pe care o sărbătorim în fiecare an la 28 martie (#BlackForestCakeDay - după numele englezesc al desertului german).

Deşi cofetari din unele ţări nu folosesc alcool la această prăjitură, în Germania lichiorul este un ingredient obligatoriu. În caz contrar, prăjitura nu poate fi vândută în mod legal sub denumirea de Schwarzwalder Kirschtorte, potrivit site-ului nationaldaycalendar.com .

Prăjitura în sine are o istorie îndelungată, apărând pentru prima dată în Schwarzwalder (Pădurea Neagră) în 1915. Sau cel puţin aceasta este povestea care a fost spusă de Josef Keller, până la moartea sa în 1981. Keller a fost cofetarul care a pretins că a inventat prăjitura în cafeneaua Agner care există şi astăzi în Bad Godesberg.

Alte legende datează prăjitura cu câteva secole înainte de naşterea lui Josef Keller. În secolul al XVI-lea a fost momentul în care ciocolata a fost integrată pentru prima dată în prăjituri şi alte produse de patiserie, simbolizând o ambianţă întunecată şi misterioasă pentru care pădurile erau renumite.

Indiferent care dintre poveşti este adevărată, ceea ce este bine ştiut este că acest preparat delicios a fost legat intrinsec de Berlin până în 1931 şi apoi s-a răspândit în întreaga lume, devenind celebru şi recognoscibil, potrivit daysoftheyear.com .

Interesant este faptul că există o variantă suedeză a acestei prăjituri, care constă doar în straturi de ciocolată bogată şi aromată şi frişcă bătută, decorată cu felii bogate de ciocolată şi pudrată cu cacao.

Oricum ar fi, ziua tortului Pădurea Neagră combină pasiunea pentru ciocolată, cremă, cireşe, păduri şi Germania şi ocazia perfectă de a ne răsfăţa cu această delicatesă germană!

Cei care au ocazia pot participa la un festival dedicat Schwarzwalder Kirschtorte, ce are loc primăvara o dată la doi ani, în anii pari, în oraşul Todtnauberg din Germania, unde cofetari amatori şi profesionişti din toată ţara se strâng pentru a prezenta publicului varianta lor de prăjitură.

Rămânând în registrul culinar, tot pe 28 martie este celebrată şi mâncarea pe băţ (#SomethingOnaStickDay), fie că este vorba de un măr caramelizat, îngheţată, acadea, frigărui sau alte combinaţii prezentate şi consumate în acest mod.

Ziua de apreciere a buruienilor

Buruienile sunt incredibil de enervante şi reacţia de neoprit este să le smulgem atunci când le vedem în grădină pe gazon sau printre flori.

Cu toate acestea, ziua de apreciere a buruienilor (#WeedAppreciationDay) a fost instituită pentru a le reaminti oamenilor că o buruiană este doar o plantă care creşte acolo unde nu vrei să crească, dar că unele buruieni sunt benefice pentru noi şi pentru ecosistemul nostru. Există sute de "buruieni" care sunt incredibil de importante pentru sănătate, ştiinţă şi utilizări culinare.

Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO


Prin urmare această zi este ocazia de a ieşi în grădină şi a privi atent buruienile din grădină înainte de a le smulge din pământ. Le putem face poze pe care să le folosim pentru a căuta online plantele găsite în curte.

Originea şi istoricul zilei de apreciere a buruienilor nu sunt cunoscute. Fondatorul şi anul de la care se desfăşoară această sărbătoare sunt, de asemenea, anonime. Cu toate acestea, ne-am putea gândi că iniţiatorul a fost o persoană care a cunoscut valoarea buruienilor şi le-a iubit din moment ce a dedicat o zi specială pentru ele. Ziua naţională de apreciere a buruienilor sărbătoreşte utilitatea acestora şi ne încurajează să învăţăm mai multe despre buruieni şi valoarea lor medicinală, scrie happydays365.org .AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...