Iulia Timoșenko, despre ajutorul oferit de România: Nu sunt multe țări capabile să acționeze și să ofere un astfel de ajutor

Iulia Timoșenko, despre ajutorul oferit de România: Nu sunt multe țări capabile să acționeze și să ofere un astfel de ajutor

Iulia Timoșenko, fost premier al Ucrainei, a afirmat că România a fost alături de țara vecină încă din primele zile ale războiului, precizând că nu multe state sunt capabile să ofere un asemenea ajutor în stadiul incipient al unui război.

Iulia Timoșenko, fost premier al Ucrainei FOTO: AP

„Aş dori să spun clar că încă din primele zile de război, România şi poporul român au fost alături de noi. Au stat alături de Ucraina. Amintiți-vă, nu sunt foarte multe țări, în stadiul incipient al unui război, care să fie capabile să acționeze și să ofere un astfel de ajutor, aşa cum a făcut România. Aş dori să menționez că peste 3,5 milioane de cetățeni ucraineni au traversat granița cu România pentru a rămâne sau a merge mai departe spre Europa de Vest. Erau uși deschise, proceduri simplificate, care permiteau celor care fugeau de război, să găsească refugiu. Acum, aproximativ 100.000 de cetățeni ucraineni locuiesc aici și statul român, românii le-au oferit ajutor”, a declarat Iulia Timoșenko, într-un interviu oferit Digi24.

Fostul premier al Ucrainei a mulțumit tuturor cetățenilor români, liderilor politici și Guvernului român pentru că „nu au ezitat nicio secundă să stea alături de Ucraina, să ne ajute în această perioadă dificilă a istoriei noastre”: „Asta va rămâne în memoria generației noastre și a generațiilor viitoare”.

De asemenea, aceasta a făcut un apel la poporul român să continue să sprijine Ucraina, familiile ucrainene, copiii ucraineni, femeile ucrainene și să sprijine ucrainenii să câștige acest război.

Timoșenko: Putin este perfect rațional

Fostul premier ucrainean a avut ocazia de a se întâlni de mai multe ori cu președintele Rusiei, pe care îl descrie ca fiind „perfect rațional”, precizând că „raționalitatea este un fel de raționalitate rece a răului”.

„L-am întâlnit de multe ori. Am fost de două ori prim-ministru și l-am întâlnit în calitatea sa de președinte al Rusiei și de prim-ministru al Rusiei. Așa mi-am făcut o părere despre el acum ceva timp. Oamenii spun că probabil este nebun să facă ceea ce a făcut. Nu sunt de acord cu acest punct de vedere. El este perfect rațional, dar raționalitatea lui este un fel de raționalitate rece a răului. El face acest lucru știind ce este răul și ce rău provoacă”, a afirmat aceasta în interviul pentru Digi24.

Totodată, aceasta a precizat că oamenii din anturajul lui Putin sunt „fie sclavi, fie dușmani”:„În privinţa celor care sunt dușmani, pe care îi consideră dușmani, face tot pentru a-i face să dispară, pentru a-i extermina. Pentru cei care sunt sclavi, dacă ei fac tot ce vrea el, se creează această situație particulară, care împiedică apariția oricărei alternative”.

Relația Rusiei cu China

Potrivit fostului premier ucrainean, China a avut tendința să ia o poziție „mai mut sau mai puțin neutră” în ceea ce privește Rusia.

„Dacă acordați atenție ultimilor ani, China a încercat persistent să se poziționeze ca un fel de forță pentru bine, pentru pace și a investit mult capital politic și nu doar politic în acest sens. Deci asta e important pentru poziționarea lor strategică în viitor. Prin urmare, cred și mă îndoiesc că Xi Jinping și poporul său ar risca să distrugă această poziție a Chinei, că sunt dispuși ca China să fie percepută diferit”, a declarat Iulia Timoșenko, potrivit sursei citate.

De asemenea, aceasta a precizat că conducerea Chinei nu este dispusă să se asocieze cu cel care pierde, punctând că „Putin pierde acest război”: „Nu în ultimul rând, piața uriașă care este Europa, Occidentul ca atare, pentru China, este un motiv foarte pragmatic ca ei să nu sprijine Rusia, adică ceea ce Rusia și-a dorit de la China”.

„Din punctul meu de vedere, foarte subiectiv probabil, ce face China în prezent, foloseşte și ia din Rusia la prețuri ieftine orice îi poate furniza Rusia și, în același timp, pot oferi sprijin nemilitar, dar nu militar, nu arme. Și cred că aceasta este dinamica pe care China poate continua să o facă, beneficiind de slăbiciunea progresivă a Rusiei, în același timp fără a trece această linie roșie privind aprovizionarea cu arme. Pentru că implicațiile acestui război depășesc regiunea unde are loc, cred, după război, că Occidentul și China trebuie să stea și să vorbească despre cum să construiască echilibre, să se asigure că echilibrele sunt conservate și că nu va apărea o lipsă de echilibru să amenințe securitatea celorlalte părți ale lumii. Acesta este un lucru dificil, mai ușor de spus decât de realizat, dar cred că nu există altă cale”, a explicat acesta la Digi24.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Așa o fi? /

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria