Iulian Călin, medic cardiolog: „Mersul pe jos este esențial pentru sănătatea inimii“

Iulian Călin, medic cardiolog: „Mersul pe jos este esențial pentru sănătatea inimii“

Alături de o alimentație sănătoasă și renunțarea la vicii precum fumatul și consumul băuturilor alcoolice, exercițiile fizice constante ne pot asigura o inimă puternică, gata să funcționeze până la adânci bătrâneți.

Medicul cardiolog Iulian Călin FOTO: Arhiva personală

În interviul acordat pentru „Weekend Adevărul“, doctorul Iulian Călin a vorbit despre cele mai noi tendințe și proceduri minim invazive în cardiologia intervențională, despre cazuri spectaculoase de pacienți recuperați rapid, precum și despre riscurile cardiace extrem de mari la care se expun tinerii fumători.

Un foarte apreciat cardiolog, absolvent al Facultății de Medicină din Iași în 2010, Iulian Călin este din august 2022 director medical la Centrul de cardiologie intervențională ARES din cadrul Spitalului Monza din București. De-a lungul anilor, doctorul a realizat intervenții și proceduri medicale în premieră națională, tratând cu succes numeroase patologii cardiovasculare, de la afecțiuni coronariene până la boli structurale și afecțiuni aritmologice ale inimii.

„Weekend Adevărul“: Care a fost cel mai dificil moment prin care ați trecut, până acum?

Dr. Iulian Călin: Din punct de vedere al vieții personale, cel mai dificil moment a fost boala care a dus la moartea tatălui meu, după o foarte grea perioadă de suferință. A fost un sentiment extrem de dureros al neputinței în fața morții, mai ales că sunt medic, să realizez că nu se mai poate face nimic. Din punct de vedere profesional, cel mai greu moment care ți se poate întâmpla, și cred că orice medic ar spune asta, este acela când pierzi un pacient.

Cât de mult îi lipsește României educația medicală?

Enorm de mult, dacă ne gândim că țara noastră ocupă unul dintre primele locuri pe plan european în ceea ce privește incidența infarctului miocardic și, implicit, al mortalității ce derivă din această boală, cunoscând, mai ales, că această afecțiune se poate preveni prin educație asupra stilului de viață.

Prezentul sună bine

Medicina a făcut progrese uriașe în ultimele decenii. Va putea în viitor o inimă rănită la propriu să fie vindecată cu metode minim invazive, indiferent de afecțiune?

Nu știu ce ne rezervă viitorul, dar pot spune că prezentul deja arată foarte bine, în ceea ce privește tratamentul afecțiunilor cardiace, întrucât există soluții minim invazive pentru multe dintre aceste afecțiuni. Cred că în viitorul apropiat vom reuși să avem o soluție de tratament minim invazivă pentru orice formă de afecțiune cardiacă.

În cardiologia intervențională nu se folosesc tăieturi, majoritatea intervențiilor se fac doar cu anestezie locală, prin puncționarea unei artere periferice. Cum a evoluat numărul intervențiilor în această ramură în ultimii ani?

Așa cum menționați, având în vedere simplitatea și rapiditatea cu care se realizează procedurile minim invazive (ce necesită un timp de internare foarte scurt și au, de asemenea, o recuperare foarte rapidă), dar și viteza cu care s-au dezvoltat de la an la an, tehnologia ce ne permite să abordăm cazuri din ce în ce mai complexe, coroborată cu incidența foarte mare a bolilor cardiovasculare din țara noastră, au dus la o creștere exponențială a acestor intervenții în ultimii ani, însă, din păcate, suntem departe de a atinge necesarul real pentru populația României.

Iulian Călin, medic cardiolog - arhiva personală

Iulian Călin, medic cardiolog - arhiva personală

Proceduri avansate, dar costisitoare

Care sunt cele mai frecvente intervenții efectuate prin cardiologie intervențională și care sunt beneficiile lor comparativ cu chirurgia clasică?

Intervențiile cele mai frecvente sunt cele care vizează pacienții cu ischemie miocardică (angină pectorală și infarct miocardic), ischemie periferică (boala ocluzivă a arterelor membrelor inferioare), ce necesită revascularizare, iar în ultima vreme există o creștere semnificativă a numărului intervențiilor la pacienții ce sunt diagnosticați cu stenoză valvulară aortică, care se tratează prin procedura de TAVI (Trans Aortic Valve Implantation).

În august 2019 ați utilizat în premieră în România terapia Shockwave, ce constă în administrarea de unde de șoc la nivelul leziunii coronariene, pentru salvarea unui pacient în vârstă de 80 de ani. Care sunt principalele avantaje ale acestei metode minim invazive și câți pacienți români au beneficiat de această terapie? Cum a fost evoluția lor post-terapie Shockwave?

Terapia Shockwave ne ajută să tratăm pacienți ale căror vase de sânge sunt extrem de calcificate și, fără a sparge acest calciu, nu am putea efectua intervențiile. Administrarea undelor de șoc (care, de fapt, sunt niște vibrații ce se administrează la nivelul peretelui vascular) ajută la crearea unor fisuri în calcificări, ceea ce ne permite dilatarea zonelor înfundate, urmată de implantarea optimă a stenturilor. Drept urmare, această terapie este esențială în unele cazuri, atât pentru succesul intervenției, dar și pentru evoluția favorabilă a cazurilor, în timp. În centrul nostru, toți pacienții care au indicație pentru acest tip de intervenție beneficiază de ea și mă bucur să observ că s-a răspândit în majoritatea centrelor de cardiologie intervențională din țară, doar că merită precizat că este o intervenție destul de costisitoare, iar numărul cazurilor ce sunt tratate depinde, din păcate, de fondurile alocate fiecărui centru.

Mersul pe jos, esențial pentru o inimă sănătoasă

Cât de mare este interdependența dintre stilul de viață și afecțiunile inimii?

Există o legătură foarte strânsă și directă între stilul de viață (nesănătos) și apariția factorilor de risc cardiovascular, ce derivă din acest stil de viață: sedentarism, obezitate, hipertensiune, colesterol crescut, fumat, diabet zaharat și aparitia unor boli grave precum infarctul miocardic , respectiv accidentul vascular cerebral.

Cât de mult contează pentru vasele de sânge mersul pe jos?

Este un „tratament“ esențial pentru sănătatea inimii, a vaselor de sânge și a întregului organism, per ansamblu. Însă, trebuie să fim conștienți că nu ne protejează dacă nu este însoțit și de o alimentație sănătoasă și de renunțarea la fumat.

Ce este mai nociv pentru inimă: alcoolul sau tutunul?

Fumatul este extrem de nociv pentru inimă și vasele de sânge, iar alcoolul (peste o anumită cantitate admisă, care, de altfel, este mică) este extrem de nociv pentru întregul organism.

Ce sfaturi și recomandări aveți pentru a avea o inimă în formă până la adânci bătrâneți?

Așa cum spuneam, activitatea fizică este esențială pentru sănătatea inimii și a întregului organism. Realmente, ar fi indicat să ne facem timp minimum 150 de minute săptămânal (de preferat 300 de minute) pentru exerciții fizice, defalcate în reprize de minimum 45-60 de minute, în jur de 5 zile pe săptămână, indiferent de vârstă. Trebuie să facem diferența între mișcare (care poate fi o plimbare relaxată, dar care nu ne aduce beneficii semnificative, din acest punct de vedere) și exercițiu fizic, care presupune un regim de activitate fizică ce este realizat cu regularitate și cu o anumită intensitate. Un alt lucru esențial este alimentația, care ar trebui să fie bogată în fibre și în alimente cu conținut ridicat de acizi grași de tip Omega 3 și 6, să existe un aport scăzut de carne roșie (maximum 500 g pe săptămână), deoarece este bogată în grăsimi saturate, dar și în elemente proinflamatorii. În egală măsură, ar trebui eliminate sau reduse alimentele procesate, dar și cele care conțin uleiuri hidrogenate ori cantități mari de zahăr, precum și să avem un consum redus de alcool și de sare. Poate cel mai important lucru cu care ar trebui să începem o viață sănătoasă este renunțarea la fumat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia