Iuliana Pănescu (Premier Energy): Nici cu un glob de cristal nu mai poţi spune care va fi preţul energiei peste un an

Iuliana Pănescu (Premier Energy): Nici cu un glob de cristal nu mai poţi spune care va fi preţul energiei peste un an

Piaţa globală de energie este atât de volatilă în această perioadă, încât nimeni nu poate şti care vor fi preţurile peste un an, a afirmat, pentru AGERPRES, Iuliana Pănescu, şefa diviziei de trezorerie a companiei Premier Energy.

"Volatilitatea este foarte mare, iar estimările făcute cu puţin timp în urmă nu mai au nicio legătură cu ce se întâmplă în realitate. De exemplu, nimeni nu poate cuantifica deocamdată efectele războiului din Ucraina", a spus Pănescu.

Întrebată cum crede că va arăta preţul peste un an, ea a arătat că orice scenariu este posibil: "Nici cu un glob de cristal nu mai poţi spune de acum ce o să fie". Totuşi, ea îşi menţine declaraţia făcută în urmă cu un an, când a afirmat că era utilităţilor ieftine a luat sfârşit.


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Despre măsurile de sprijin pentru consumatori, Pănescu spune că erau inevitabile: "Acum se doreşte la nivelul Uniunii Europene să existe măsuri similare pentru toate ţările. E greu de spus dacă este mai bine aşa. Totodată, nu cred că România poate deveni independentă energetic, deşi avem resurse, pentru că activăm pe o piaţă europeană".

Noul val de proiecte de energie regenerabilă, care vor fi instalate în următorii ani în România, va fi mai puternic decât primul, ca urmare a finanţărilor care vor veni din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), consideră ea. "Există un apetit foarte mare în această zonă, la fel şi interesul băncilor să finanţeze aceste proiecte", a spus Pănescu.

Interesul de acum din regenerabile poate fi comparat cu cel din sectorul imobiliar din perioada 2014-2015, crede reprezentanta companiei Premier Energy.

În prezent, în România există capacităţi de energie regenerabilă de circa 4.500 de MW, marea majoritate construite în perioada 2008-2013, când a intrat în vigoare schema de susţinere prin certificate verzi.

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


"Premier Energy are de asemenea planuri în sectorul energiei verzi. Compania deja deţine un parc eolian de 34 de MW la Stejaru (Tulcea). Dorim să avem capacităţi de 200 de MW în 2022-2023 - eoliene, solare şi în cogenerare, pentru echilibrare. Iar în următorii 2-3 ani, 500 de MW la nivel regional - ne uităm în Bulgaria, Ungaria, Croaţia, Grecia. Deocamdată nu am depus proiecte pentru a accesa bani din PNRR în această sesiune", a continuat Pănescu.

Dacă zona Dobrogei, cu cel mai mare potenţial, este deja ocupată în mare parte de parcuri eoliene, următoarea zonă de interes pentru acest sector este sudul Moldovei, Galaţi, Brăila. Pentru panourile fotovoltaice, vestul ţării a devenit foarte atractiv.

"O problemă rămâne reţeaua care să poată prelua energia produsă în capacităţi din surse regenerabile, avem aceeaşi infrastructură de zeci de ani. Transelectrica are un plan de investiţii pentru a integra noile capacităţi şi sperăm că îl va duce la îndeplinire. O altă provocare este lipsa specialiştilor din sector şi vrem să demarăm programe de internship", spune Pănescu.

Premier Energy a achiziţionat recent fondul de investiţii Alive Capital, specializat în proiecte de energie regenerabilă, care furnizează şi servicii de management integrate producătorilor de energie regenerabilă din România.

Premier Energy este al treilea mare distribuitor de gaze din România, după Engie şi E.ON, şi în top 5 furnizori, cu peste 110.000 de clienţi. Compania este interesată şi de listarea la bursă, atunci când contextul va fi favorabil.

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Alte planuri includ construcţia de reţele noi de distribuţie, pentru racordarea de noi consumatori.

"Momentan avem 2.500 de kilometri de conducte de distribuţie gaze şi planul este să creştem reţeaua cu 10-15% anual. Ţintim zone unde nu a mai existat până acum o reţea de gaze. De regulă, 100 de kilometri de conductă aduc 6-7.000 de clienţi noi. Vom folosi anumite tipuri de conducte care să permită în viitor amestecul gazelor cu hidrogen", a arătat ea.

De asemenea, compania a rezervat capacitate prin viitorul terminal de gaze naturale lichefiate de la Alexandroupolis, Grecia, care este planificat să fie gata în 2023.

Premier Energy este deţinută de EMA Capital, un fond de investiţii fondat de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, care a intrat pe piaţa din România în 2013.

Compania deţine distribuţii de gaze în special în judeţul Ilfov, în Muntenia, dar şi în vestul ţării şi în sudul Moldovei. AGERPRES/(Autor: Florentina Cernat, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Da, este dr. Andrei Nae, lector la catedra de limba engleză, membru în comisia de admitere a Universității București

2 „Mi-am pierdut fiul. Fiul meu Xavier este mort, ucis de virusul wok”

3 Fotografia cu lectorul universitar îmbrăcat în fustă a împărțit Internetul. Reacția Universității din București și a colegilor acestuia

4 O poveste reală, nu banc! / Citiți și voi, că asta este lumea în mod real, o bombă cu ceas...

5 „România este țară sigură, în Londra ies fără geantă scumpă. În Italia, a spart geamul la Ferrari ca să ia ceasul de la mână”