Japonia ar putea avea un nou împărat de la 1 ianuarie 2019

Japonia ar putea avea un nou împărat de la 1 ianuarie 2019

Guvernul nipon ar urma să îi permită împăratului să abdice în favoarea fiului său, care ar urma să îi succeadă la 1 ianuarie 2019, deschizând calea spre o nouă eră imperială, relatează mass-media din Japonia, potrivit AFP.

"Executivul a început să studieze preluarea tronului de către prințul moștenitor Naruhito la începutul lui 2019", notează cotidianul Nikkei, informația apărând și în ziarele Mainichi și Yomiuri.

În august 2016, împăratul Akihito a susținut un discurs în care a dat de înțeles că dorește să abdice, deși legea de funcționare a casei imperiale nu îl autorizează să facă acest lucru.

O comisie desemnată de premierul Shinzo Abe ar urma să emită recomandări în vederea acceptării unei excepții în baza căreia actualul împărat ar putea renunșa la tron în timpul vieții, ținând cont de vârsta avansată. Akihito a împlinit în decembrie 83 de ani.

Executivul și-a propus ca noua lege să fie adoptată în actuala sesiune parlamentară, dar dezbaterile se anunță încinse, întrucât opoziția, precum și numeroși experți ar prefera ca legea de funcționare a casei imperiale să fie reformată.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

2 VIDEO Priviți, soldații ucraineni folosesc obuzierele italiene FH70, dar trag cu muniție produsă în Finlanda!

3 ULTIMA ORĂ E disperare mare! / Rusia scoate din depozitele armatei și prima generaţie a lui T-80!

4 VIDEO „Nu mai are fiere, splină, o parte din ficat, coastele i-au pătruns în plămâni” / Patru polițiști de la SAS, reținuți după ce au bătut un bărbat c…

5 Hopa! Soldații ruși și-au creat pe Telegram o „scorbură” pe care Kremlinul nu o poate controla